sunnuntai 11. toukokuuta 2014

Batch #4: Beer Mix Porter

Tulipa täräytettyä taas uusi satsi kotiolutta tulille. Tällä kertaa teemana oli back to basics, eli ei mitään kikkailuja tai monen tunnin valmistusoperaatiota, vaan yksikertaisesti uutetta kehiin. Kerroin jo aikaisemmin Beer Mix -olutuutteista, jotka ostin Verkkokauppa.comista euron(!) hintaan per uutepussi. Nyt päätin kokeilla mitä näistä alennuspusseista oikein saa aikaiseksi. Edelliset olutvarastot alkavat pikkuhiljaa hupenemaan, joten piti laittaa taas vesilukko pulputtamaan.

Oluen valmistukseen käytin seuraavia aineksia:
 • 2 pussia Beer Mix Porter olutuutetta, yht. 2kg
 • 1 pkt Beer Mixin mukana tullutta kuivahiivaa + 1 pkt Coopers Real Ale -olutuutteen kuivahiivaa
 • Vettä 16 litraa
Alkuominaispainoksi muodostui 1.051

Portteria siis yritetään tehdä. Tämä uute on aivan tavallisen spraymaltaan näköistä. Tuoksu on todella hyvä ja siitä erottuu humala selkeästi. Kiehautin kuutisen litraa vettä ja lisäsin kummankin pussin sisällön kuumaan veteen. Pusseissa oli sisällä myös kuivahiiva omassa paketissaan. Kaataessani uutetta kattilaan, hiivapaketti tippui pussista suoraan kuumaan veteen, josta jouduin onkimaan paketin ylös. En tiedä onko hiivapaketin säilöminen pussin sisälle mikään paras ratkaisu valmistajalta, mutta toisaalta tämä uute on tarkoitettu valmistettavaksi "olutkoneella". Tällanen spraymallas/kuivauute maistuu muuten aivan törkeän hyvälle. Se on makean maltaista hattaraa, joka sulaa suuhun.

Jäähdytin vierteen jälleen parvekkeella käymisastiassa, jonka jälkeen lisäsin vettä ensin 15 litran merkkiin saakka. Tässä vaiheessa ominaispaino näytti 1.054 ja veden lämpötila 27 astetta, eli lämpötila oli aavistuksen korkea. Lisäsin vielä litran vettä lisää laskeakseni sekä ominaispainoa että lämpötilaa. Lopulta ominaispainoksi tuli 1.051, ja hiivauslämpötila oli 25 asteen paikkeilla. Maistoin vierrettä ennen hiivausta, eikä se nyt ainakaan kovin portermainen maku ollut. Eniten tämä maku erosi aiempiin siinä, että nyt ei humalan katkeroa tuntunut käytännössä ollenkaan. Väri ei ole aivan pikimusta, vaan aavistuksen rusehtava. Mentäisiinköhän tässä enemmän brown alen suuntaan. Joka tapauksessa tumma olut kyseessä ja tumminta mitä olen tähän mennessä itse valmistanut.Kotiolut.com -palstalla on ollut puhetta näistä Beer Mix -hiivojen toimimattomuudesta, joten päätin varmuuden vuoksi käyttää tässä satsissa ainakin varmuudella toimivaa hiivaa. Minulla oli jääkaapissa yksi Coopersin uutteen mukana tullut hiiva. Hiivasin vierteen sillä, sekä yhdellä pussilla Beer Mixin omaa hiivaa. Vesilukko alkoi päästelemään hiljalleen ääniä ehkä kuuden tunnin kuluttua hiivauksesta, joten mitään käynnistymisongelmia ei ainakaan ollut. Tällä kertaa en vaivautunut edes ilmaamaan vierrettä, sillä sitä tuli sekoitettua muutenkin aivan tarpeeksi.

Testasin vielä huvikseni toimiiko tuo toinen Beer Mixin hiiva. Laitoin sen kuppiin ja kaadoin vierrettä päälle. Kyllä siellä alkoi jotain tapahtumaan, joten ei se hiiva ainakaan kuollut ollut.

Nyt odotellaan ja ihmetellään minkälaista olutta tästä sitten tulee. On se vesilukon pulputus vaan rauhoittava ääni.

2 kommenttia :

 1. noh, tuliko sutta vai priimaa ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuosta selviää :) http://kotiolutta.blogspot.fi/2014/07/koyhan-kansan-porter-loppuyhteenveto.html

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...