sunnuntai 4. toukokuuta 2014

Eurolla kotiolutta?

Jokunen kuukausi sitten tilasin Verkkokauppa.comista Beer Mix -olutuutteita. Ne ovat valmiiksi humaloituja kuivauutteita, jotka ovat tarkoitettu käytettäviksi Beer Machine Brewmaster -olutkoneen kanssa. Käytännössä ne ovat aivan tavallista olutuutetta, josta voi valmistaa olutta myös ihan perinteiseen tyyliin käymisastiassa. Niitä voi käyttää myös vierteen ominaispainon nostatukseen, jos sellaiseen on tarvetta. Kauppa oli laskenut uutteiden hintaa roimasti ja yksi pussi maksoi vaivaisen euron verran. Pussi painaa kilon, ja yhdestä pussista voi valmistaa kymmenen litraa n. 3% vahvuista olutta. Kotiolut.com -keskustelupalstalta bongasin tiedon näistä uutteista ja kotiolutharrastajat hamstrasivatkin euron Beer Mix -varastot tyhjäksi. Vertailun vuoksi humaloimaton spraymallas maksaa yli 10 euroa per kilo + toimituskulut. Nyt siis kilo valmiiksi humaloitua uutetta eurolla! Hävyttömän halpaa!

Ajattelin seuraavaksi valmistaa olutta juuri näistä uutteista. Pussimäskäykseen tulen palaamaan tulevaisuudessa takuuvarmasti, mutta nyt aion kokeilla mitä näistä uutteista saa aikaiseksi. Alunperin kaupan valikoimissa oli monen eri oluttyylin uutteita, mutta itse jouduin tyytymään porter, pilsner ja golden lager -uutteisiin, sillä muita ei ei enää ollut jäljellä. Tilasin kutakin laatua kaksi pussia.

Eniten ehkä kiinnostaisi tässä vaiheessa tehdä porteria, mutta toinen vaihtoehto on pils. Ei se tietenkään olisi aitoa pilsiä, kun ale -hiivalla olut joka tapauksessa käy. Kaksi pussia ajattelin käyttää, ja vesimäärä ehkä jonnekin 15 litran tietämiin. Siten tulee hieman vahvempaa ja tummempaa olutta. Tietysti voisi koittaa myös sekoittaa esim. porter- ja lageruutteet keskenään ja katsoa mitä niistä tulee. Edellisen panon jäljiltä minulla on vielä pari kuukautta vanhoja rouhittuja maltaita jääkaapissa. Tekisi mieli kokeilla erikoismaltaiden steeppausta, mutta en tiedä uskaltaako noin vanhoja rouhittuja maltaita käyttää ollenkaan. Jos niistä vaikka tulee jotain pahaa makua? Tarkoitushan olisi lisätä tuoretta maltaan makua steeppauksen avulla.

Ensi viikon aikana täytyy laittaa vesilukko pulputtamaan.Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...