Mennään ajassa pari vuotta taaksepäin. Vapun myötä vanhat muistot palasivat mieleeni, kun vuonna 2018 vapun aikoihin valmistin yhden erän panimosimaa.
Tässä resepti:
16 litraa vettä
700g hunajaa
500g fariinisokeria
500g kandisokeria
250g rusinoita
4 sitruunaa
1 pussi kuivahiivaa (leivonnassa käytettävää)
Valmistus oli äärimmäisen helppoa. Sitruunankuoret ja sokerit kiehautettiin ensiksi vedessä. Sitruunankuoret poistettiin ja loppu litku valutettiin käymisastiaan. Rusinoita keitettiin myös vedessä ja niistä tullut litku valutettiin samoin käymisastiaan. 16 litraa vettä, hunajat ja sitruunoiden mehu puristettiin vielä sekaan. Kuivahiivat perään ja pönttö pulputtamaan. 16 vuorokautta käymisastiassa, jonka jälkeen pullotus.
Pulloihin päätyi 13,5 litraa simaa. Jälkikäymissokeria meni 60 grammaa. Alkoholipitoisuudeksi muodostui 5%. Alkuominaispaino oli 1.036 ja sima kävi täysin kuivaksi lukemiin 1.000.
Mitä siman makuun tulee, niin sanotaanko nyt näin että se oli parasta kiljua mitä olen koskaan juonut! Jotain makeutta olisin kaivannut, vaikka aika makeista ainesosista sima koostuikin. Se kun kävi kuivaksi, niin makeutta ei juurikaan jäänyt jäljelle. Eli lopputulos oli lähempänä kiljua kuin simaa. Hivenen sitruunan happumuutta oli havaittavissa. Jonkun twistin tämä kyllä vaatisi, jotta uudelleen tekisin. Eipä ole tullut tehtyä uudestaan.
Ja yksi aika tärkeä huomio vielä, jos meinaa tällaista simaa valmistaa. Minulla ainakin pinttyi käymisastiaan hunajan tuoksu tämän siman myötä, enkä ole sitä astiaa kotioluthommissa enää käyttänyt. Tuoksuu muuten edelleenkin kahden vuoden jälkeen vahvasti hunajalle! Ehkä se jollain etikalla lähtisi pois.
Havainnollistavia kuvia vielä tähän loppuun:
Ei kommentteja :
Lähetä kommentti