sunnuntai 18. toukokuuta 2014

Arvio: Mallaskosken Kuohu Amber Lager

Seinäjokelainen Mallaskosken Panimo ei ole vielä tähän päivään mennessä onnistunut vakuuttamaan minua tuotoksillaan. Panimon oluiden kirjo on mukavan monipuolinen, mutta maullisesti ollaan menty liian varovaisella linjalla. Panimo korostaa sanoja "käsintehty", "täysmallas" ja "pienpanimo -olut", joilla pyritään tekemään pesäeroa perusbulkkeihin. Lähtökohta on siis hyvä, mutta Mallaskosken oluiden laatu on jäänyt hieman puolitiehen.

Mallaskosken Kuohu Amber Lager on ollut saatavilla jo useamman vuoden ajan, mutta nyt vasta päädyin itse maistamaan sitä. Seuraava esittelyteksti on napattu panimon kotisivuilta:

Pehmeän maltainen, tasapainoinen ja tyylikkäästi humaloitu punertava lagerolut.

Tuoksu: makeahko, raikas, maltainen

Maku: runsaan maltainen, rauhallinen, tasapainoinen, selkeästi humaloitu
Suutuntuma: miellyttävän pehmeä, sopivan hiilihapokas

Ainekset: vesi, ohramallas, humala. Humalalajikkeena arvostettu Cascade. Valmistettu käsin, ilman säilöntäaineita.

Alkoholia: 4,7%
EBU: 32
Väri: punertavan kuparinen
Pakkaus 0,5 l palautustölkki

Panimomestari Jyrki Ojaluoman kommentti:


"Matkustellessani Yhdysvalloissa ihastuin Cascade -humaloituihin Red Ale -tyyppisiin oluisiin ja halusin tehdä näistä omalle perinnehiivallemme sopivan lagerversion."


Oluen pinnalle ei muodostu vaahtoa juuri nimeksikään ja se vähäinenkin katoaa nopeasti. Väri on punertavan kuparinen, kuten yllä mainittiin.

Tuoksu on jääkaappikylmänä mitäänsanomattoman vaisu, mutta oluen lämmetessä alkaa jotain sentään irtoamaan. Tunkkaisen makea ja rusinainen tuoksu. Makeaa mallasta, ehkä diasetyyliakin.
Tölkistä suoraan haisteltuna olut tuoksuu makealle vierteelle. Vierteen haju on tullut kyllä tutuksi kotioluen valmistuksessa. Se ei mielestäni ole kovinkaan hyvä tuoksu.

Maussa jatketaan aika pitkälti samalla linjalla. Parasta ehkä on maun keskivaiheilla oleva rusinainen makeus, mutta maku kääntyy nopeasti metallisen vetiseksi. Maussa on myös tuota tuoksusta tuttua tunkkaisuutta ja vetistä rusinaa. Humalointi on ruohoinen ja yksipuolinen. Suutuntuma on näihin prosentteihin nähden ihan ok.

Kokonaisuutena tästäkin Mallaskosken oluesta jää vaisu kuva, vaikka yritystä on. Makua voisi olla paljon enemmän ja sitähän saisi lisäämälla maltaan ja humalan määrää. Kustannustehokkuus ja 4,7% maitokaupparaja sanelevat varmasti aika paljon. Anyway, no risk, no reward.

Ulkonäkö 2
Tuoksu 5
Maku 5
Suutuntuma 3
Yleisvaikutelma 10

25 / 50Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...