sunnuntai 25. toukokuuta 2014

Arvio: BrewDog Punk IPA

Punk IPA on ensimmäinen India Pale Ale jota olen maistanut. Tämä ensimaisto tapahtui joitain vuosia sitten Cosmic Comic Cafessa. Se oli sellainen kokemus, joka ei varmaankaan unohdu koskaan. Muistan ihmetelleeni miten mikään olut voi tuoksua niin taivaallisen hyvälle. Sitruksinen hedelmäisyys tunki nenään vaikka olutta ei edes yrittänyt haistella. Aivan uskomaton tuoksu. Oluen maku oli silloiselle makuaistilleni vielä hieman haastava, sillä muistan etten pitänyt oluen katkeruudesta.

En ole varma oliko ensimaisto sitä vanhaa vai uudempaa versiota Punk IPAsta, mutta hanaolutta se oli joka tapauksessa. Tämä uudempi versio on volteiltaan 5,6% ja vanhempi tasan 6%. Resepti muuttui jonkin verran vaihdoksen yhteydessä. Ensimaiston jälkeen olen juonut tätä olutta muutaman kerran ja olen pitänyt sitä ihan perushyvänä oluena. Minulle sopivat paremmin oluet, jotka painottavat enemmän tuhtia maltaisuutta kuin voimakasta humalointia. BrewDog on Skotlantilainen panimo, joka rakastaa humalaa. Sitä ei heidän oluissaan säästellä.

Olut on väriltään kultainen jossa on hieman oranssia. Vähän utuinen ja vaahto on kohtalainen. Ulkonäöllisesti ihan peruskauraa, tai siis ohraa.

Tuoksu on todella hedelmäinen. Ensiksi greippiä ja sen jälkeen trooppista hedelmäkoria, mangoa ja persikkaa etualalla. Myös hieman kissanpissamainen haju, joka ei tässä kuitenkaan häiritse niin paljon kuin joissain muissa oluissa. Jos oikein pinnistää, niin hieman makeaa mallasta löytyy taustalta. Humala edellä siis mennään ja aromipuoleen on selkeästi panostettu. Hyvä tuoksu!

Maku on 'yllätys yllätys' todella hedelmäinen. Mangoa, greippiä, etelän hetelmiä. Humalaa ei siis olla säästelty makupuolellakaan. Katkerot astuvat lopulta peliin, mutta IPA -asteikolla katkerointi on miedommasta päästä. Kaipaan hieman kovempaa katkeroa tuon hedelmäisyyden perään, mutta ihan hyvä tämä on näinkin. Mielestäni katkeroinnin puolesta ollaan siinä rajoilla voiko tätä kutsua IPAksi. Suutuntuma on maksimissaan keskitäyteläinen, eikä tältä mitään älyttömän tukevaa runkoa odottanutkaan. Tasapainoinen kuitenkin ja helppoa juotavaa.

Viimeksi maistoin Punk IPAa viime vuonna ja silloin oluessa oli mielestäni kovemmat katkerot. En tiedä onko makuaisti kehittynyt, vai johtuuko pullojen eroavaisuuksista.

Ulkonäkö 3
Tuoksu 8
Maku 7
Suutuntuma 3
Yleisvaikutelma 15

36 / 50

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...