Joissain kuivahiivapakkauksissa on kehoituksena nesteyttää hiiva ennen vierteeseen lisäämistä. Toisaalta jotkut valmistajat kehoittavat ripottelemaan hiivan vierteeseen sellaisenaan.
Jos kuivahiivan ripottelee vierteeseen suoraan pussista, osa hiivasoluista saattaa kuolla joutuessaan makeaan vierteeseen. Tällöin jäljellä oleva hiiva rasittuu ja joutuu "ylitöihin", mikä voi tuottaa outoja makuja ja hajuja olueen.
Hiiva herätetään nesteyttämällä kuivahiiva ennen vierteeseen lisäämistä, jolloin hiiva ei rasitu ja se on valmiina toimimaan. Jos haluaa pelata varman päälle, kannattaa kuivahiiva aina nesteyttää. Nesteytyksen hyöty korostuu, mitä vahvempi olut on kyseessä.
Nesteytyksessä kuluu aikaa 30 minuuttia ja se kannattaa tehdä sillä aikaa kun vierre jäähtyy.
Ohje kuivahiivan nesteyttämiseen:
Jos kuivahiivan ripottelee vierteeseen suoraan pussista, osa hiivasoluista saattaa kuolla joutuessaan makeaan vierteeseen. Tällöin jäljellä oleva hiiva rasittuu ja joutuu "ylitöihin", mikä voi tuottaa outoja makuja ja hajuja olueen.
Hiiva herätetään nesteyttämällä kuivahiiva ennen vierteeseen lisäämistä, jolloin hiiva ei rasitu ja se on valmiina toimimaan. Jos haluaa pelata varman päälle, kannattaa kuivahiiva aina nesteyttää. Nesteytyksen hyöty korostuu, mitä vahvempi olut on kyseessä.
Ohje kuivahiivan nesteyttämiseen:
- Kiehauta 2-3dl vettä ja jäähdytä se n. 30 -asteiseksi
- Lisää vesi desinfioituun astiaan/kuppiin
- Ripottele huoneenlämpöinen hiiva veden joukkoon, mutta älä sekoita
- Aseta desinfioitu foliopaperi kupin päälle
- Odota 15 minuuttia
- Sekoita hiiva varovasti veteen desinfioidulla lusikalla. Tässä vaiheessa saattaa tulla vähän klimppejä. Laita foliopaperi jälleen astian päälle.
- Odota taas 15 minuuttia. Hiiva muodostaa kermaisen vaahdon.
- Sekoita nesteytetty hiiva vielä ennen lisäämistä vierteeseen. Hiivan ja vierteen lämpötilojen tulisi olla lähellä toisiaan. Hiiva kannattaa lisätä vierteeseen mahdollisimman pian
Ainakaan Safale US-05 ei muodostanut tuota kermakerrosta laisinkaan, vaan pysyi kolmannen kuvan kaltaisena koko turaamisen ajan. Tuntuu kuitenkin käyvän ihan hyvin. Menikö joku vikaan, vai onko kyseessä kulloisenkin hiivan ominaisuus?
VastaaPoistaEn kyllä osaa sanoa syytä. Oliko hiiva huoneenlämpöistä? Taisin tehdä tuon ohjeen juuri US-05:llä.
PoistaHiivaa oli säilytetty pari päivää huoneenlämmössä juu ja päiväystäkin oli vielä hyvin jäljellä. Toisaalta saattaa vaikuttaa, että tuo nesteytysastia oli huomattavasti esimerkin mallia isompi, sillä jouduin tuon tekemään puolen litran mittakuppiin pienemmän puutteessa. No, ei me tästä lannistuta, kun kerran käy hyvin!
PoistaIsot kiitokset vinkeistä ja blogiteksteistä muutenkin, ovat olleet erittäin hyödyllistä luettavaa harrasteen aloittamiseen.
Isompi astia voi toki vaikuttaa. Oma kuppini on ehkä liian pieni, kun hiiva tunkee aina väkisin astiasta ulos. Joo, ei kannata lannistua, jos se kerran käy. Nesteytyksestä tuskin on ainakaan ollut haittaa. Itse olen huomannut että vesilukon pulputus alkaa aikaisemmin, jos hiiva on nesteytetty.
PoistaHienoa jos kirjoituksistani on ollut hyötyä. Tämä harrastus vie äkkiä mennessään :)
https://www.indiegogo.com/projects/brewie-world-s-first-fully-automated-home-brewery
PoistaMitäs mieltä?
Sopii varmaan kiireisille ihmisille, jotka haluavat tehdä omaa olutta mutta jotka eivät halua nähdä suurta vaivaa. Itselleni oluen valmistus on paljon muutakin kuin se pelkkä lopputulos, joten tuollainen äärimmilleen viety automaatio tappaisi ison osan koko touhusta.
PoistaToki ihan mielenkiintoinen vekotin, mutta kyllä olut valmistuu helposti myös ilman tuollaista kallista rautamötikkää.
Kannattaako vierrettä vielä sekoittaa sen jälkeen kun hiiva on lisätty sinne vai kaadetaanko hiiva vaan vierteen pinnalle ja kansi kiinni?
VastaaPoistaEi tässä mielestäni ole oikeaa tai väärää tapaa. Itse olen yleensä sekoittanut vierrettä vielä hiivaamisen jälkeen. Olen kuitenkin tehnyt kummallakin tyylillä, enkä ole havainnut eroa käymisessä.
PoistaKiitos hyvästä ohjeesta. Tämän mukaan olen tehnyt 6 nesteytystä, mutta kertaakaan ei ole hiiva muodostanut minkään sortin vaahtoa. Käymään alkaa kyllä hyvin n. vuorokauden jälkeen.
VastaaPoistaNyt viimeisimmällä kerralla jouduin lisäämään keitettyyn veteen hanakylmää vettä lämpötilan laskemiseksi. Tuskin kuitenkaan kontaminaatioriskiä lisää, kun vierre on samaa hanavettä pääosin.
Terv. Jesse, Seinäjoki.
Joo, vaahtoa ei aina ilmaannu. Pääasia on että hiiva aktivoituu ennen vierteeseen lisäämistä.
PoistaOlen kokenut, että aika paljon saa sohlata, jotta oluen saa kontaminoitumaan. Kun pitää siisteydestä huolen ja desinfioi huolellisesti, niin ei pitäisi olla ongelmia. Tuliko oluesta hyvää?