sunnuntai 4. toukokuuta 2014

Fuller's 1845

En alunperin aikonut kirjoittaa tästä oluesta arviota, mutta oluen nautiskeltuani totesin että pakkohan se on. Fuller's on itselleni erittäin mieluisa brittiläinen panimo, jonka eri oluista olen nauttinut suuresti. Leimallista tämän panimon tuotteille on tietynlainen tasapainoisuus ja tuhti maltaisuus unohtamatta brittiläisen humaloinnin luomaa yleisfiilistä. Makupaletti on yleensä aina kunnossa, kun pullon kyljessä lukee Fuller's. Tätä Fuller'sin olutta en ole aikaisemmin maistanut, joten mielenkiinnolla otin tämän testiin.

Fuller's 1845 on pullokäyvä olut, jota on kypsytetty 100 päivää ennen myyntiintuloa. Prosentteja on 6,3% ja tyyliluokituksena English Strong Ale. Tätä olutta pantiin ensimmäisen kerran vuonna 1995 panimon 150-vuotisjuhlan kunniaksi. Maltaina on käytetty pale ale -sekoitusta (pipkin, maris otter ja halcyon), crystal-, sekä ambermallasta. Humalana on Goldings. Katkeroa kohtalaisesti, 42 EBU.

Olut on väriltään tummanruskea, hieman punaiseen vivahtava. Vaahtokin on hieman rusehtava. Tuoksu räjäyttää pankin. Todella tuhdin maltainen tuoksu. Nenään tunkee myös rusinaista hedelmäisyyttä ja puumaista humalointia. Pullon takana lukee "delicious fruitcake aroma" ja kyllä tuohon voi yhtyä. Tummia hedelmiä pääasiassa. Maku on tuhdin maltainen, hieman rusinaisen makea, mutta ei mitenkään ylitsevuotavan makea. Aivan loistavan makuinen olut omaan suuhuni. Humalointi on suuta kuivattava, ja toimii itselleni. Maun pieni makeus kokee äkkipysähdyksen humaloinnin astuessa kehiin. Suutuntuma on melko täyteläinen ja hiilihapot ovat sopivan maltilliset. Alussa alkoholi tuntuu oluessa hieman, mutta oluen lämmetessä sen efekti vähenee.

Tämä olut iskee päin näköä tuhdilla maltaisuudellaan ja monipuolisella maullaan. Se vihjailee ensin hienostuneesti ja sen jälkeen antaa tulla koko volyymillään. Alkoholi ei ole piilossa, mutta ei myöskään niin esillä että se mitenkään häiritsisi. Se lämmittää juuri sopivasti. Todellinen kylmän illan nautiskelujuoma. Maukkain Fuller'sin olut Golden Priden ohella. Kyllä nämä britit vain toimii meikäläiselle.

Tuoksu 8
Ulkonäkö 4
Maku 9
Suutuntuma 4
Yleisvaikutelma 17

42 / 50

2 kommenttia :

 1. Urf, ei pitäis lukea mitään näin väsyneenä: ymmärsin "puumaisen humaloinnin" hieman väärin...

  Pitääkin ostaa tuota joskus avokille lahjaksi muuten vaan, se on muistaakseni kans tykännyt noista Fullersin tuotteista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahah, aika erikoisia makuvertauksia välillä näkee mut toi olis jo aika paha.

   Joo, voin suositella. Oikein tuhti nautiskelujuoma. Tää maksoi Alkossa 3,98e, mikä on vielä suht maltillinen hinta puolen litran pullosta.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...