perjantai 17. lokakuuta 2014

Kreikan bulkkioluet

Pidin jonkin aikaa sitten pari viikkoa lomaa ja matkustin Kreikkaan. Matkakohteena oli kaunis Pargan kylä, joka sijaitsee Kreikan mantereella Joonianmeren rannalla. Loma koostui pääasiassa hyvästä ruuasta ja hienoista maisemista. Toki siinä samalla tuli tutustuttua Kreikan oluttarjontaan.

Parga on pieni n. 3500 asukkaan kylä, joka on suosittu turistikohde kreikkalaistenkin keskuudessa. Pargassa on paljon pieniä kujia joiden varrella on putiikkeja sekä ravintoloita. Ensimmäisten päivien aikana tuli ihmeteltyä paikallisten taitoa ajella autojen kanssa noilla pienillä kujilla, mutta parin päivän jälkeen asia tuntui jo ihan normaalilta. Kylän takana kohoavat vaikuttavat vehreät kukkulat ja toisella puolella avautuu kirkkaan sininen meri.

Pargan lisäksi kävin Meteoran Luostarivuorilla, Necromanteiolla sekä Acheron -joella. Hienoja paikkoja kaikki. Luostarivuoret olivat vaikuttavan näköisiä ja nuo muut kohteet olivat täynnä kreikkalaista mytologiaa. Matkan kohokohtana oli kuitenkin skootterilla ajelu upeissa maisemissa, seudun pikkukyliä tutkien. Aivan mahtavaa touhua!

Tästä voisi tehdä vaikka kattavan matkaselostuksen, mutta tämä on olutblogi, joten keskitytään olueen!

Parga
Kylän kaupat ovat pieniä, joko Mini Marketteja tai Super Marketteja. Mini Marketit ovat lähinnä turisteille tarkoitettuja kauppoja, joissa myydään elintarvikkeita hieman korkeampaan hintaan. Paikan Super Marketit ovat Suomen mittakaavassa yhden K:n K-marketteja. Olutvalikoimaa ei siis ollut hyllymetreittäin ja kaikki kaupan oluet olivat vaaleita lagereita, YHTÄ poikkeusta lukuunottamatta. Siitä myöhemmin.

Kreikan suosituin olut on Mythos. Se on myöskin Kreikan perusbulkkien parhaimmistoa, vaikka mitään suurta makuelämystä siltäkään ei voi odottaa. 25 asteen lämmössä  ja noilla leveysasteilla se maistui kuitenkin hyvälle (jäisestä tuopista). Ja oli siinä sentään jonkin verran makua toisin kuin joissain oluissa, jotka eivät maistuneet yhtään millekään. Kreikassa myytävä Mythos on vahvuudeltaan 5,0%, kun taas kaikki Suomen kaupoissa myytävät Mythokset ovat vahvuudeltaan 4,7%. Ja voin kertoa, että maussa on suuri ero Kreikassa myytävän oluen hyväksi. Suomiversio on todella mauton ja vetinen. Melkein kaikki oluet olivat muuten vahvuudeltaan 5,0%. Tärkkelyksen käytöstä en mene takuuseen, mutta niissä oluissa, joissa oli ainesosat lueteltuna englanniksi, ei tärkkelyksestä ollut mainintaa. Ainoastaan Water, barley malt, hops, yeast.Jos Mythos on suosituin olut, niin toiseksi suosituin olut tuntui olevan Amstel. Hyi saatana. Yhden kerran tilasin tuota olutta ja se maistui aivan kamalalle. Amstel on hollantilainen olutmerkki ja mieleeni muistui Hollannin reissulta hollantilaisen kaverini tokaisu kaljahyllyjen kohdalla: "Amstel on pulsukaljaa". Nyt ymmärrän. Heineken oli myös aika yleinen näky kaupan hyllyillä ja ravintoloissa. Tuttu olut, ei siitä sen enempää, en ostanut.

Ne suosituimmat

Kreikkalainen Alfa -olut sensijaan oli Mythoksen ohella parhaimmistoa ja hyvin suosittu. Sitä oli monessa paikassa hanassa, samoin kuin Mythosta ja Amstelia. Hintataso Pargassa oli ehkä aavistuksen Suomen hintoja alhaisempi. Kaupassa puolen litran oluttölkki maksoi n. 0,80 - 1,20e. Ravintolassa oluttuopin hinta oli yleensä karvan alta neljän euron, mutta esim. tuo Alfa maksoi eräässä baarissa 2,9 euroa. Ehkä muualla Kreikassa oluen hinta on vieläkin alhaisempi kuin turistien suosimassa Pargassa.

Pargassa oli yksi rockhenkinen baari, jossa oli muutakin olutta kuin lageria myynnissä. Taisi olla viisi kappaletta erilaisia oluita, Corfu Real Ale Bitter ja Guinness Extra Stout ainakin. Tilasin McFarland Traditional Red -oluen. Ei se oikein säväyttänyt, mutta oli mukava maistaa välillä jotain maltaisempaa olutta.

AlfaOlympic Breweryn FIX Hellas (eli korjaa hellas) oli olut jota maistoin vain kerran. Siitä jäi vähän samat fiilikset kuin Amstelista, en tosiaankaan pitänyt. Sama panimo tarjosi kuitenkin matkan suurimman yllätyksen, sillä kaupasta löytyi olut nimeltään FIX Dark. Tämä on se poikkeus josta aiemmin mainitsin. Tumma lager. No mikä ettei. Otin sen testiin, enkä odottanut siltä ihmeempiä, mutta se olikin yllättävän runsaan makuinen olut. Koko matkan paras olut! Fix Dark on Ratebeerin mukaan Kreikan 25. paras olut. Kolmas saman panimon olut joka tuli maisteltua oli nimeltään Romia. Vain 4,5%, mutta mukavan maltainen maku.


Fix Dark
FIX Hellas


Mitäs muuta tuli maisteltua..

Mythos Radler: Itse pidän Radlerista. Maistui Kreikan helteessä hyvälle.

Prost: Ensimmäinen olut koko reissulla. Taisi olla ihan OK. Panimo: Macedonian Thrace Brewery. Ilmeisesti kuitenkin Kreikassa pantu olut.

Pils Hellas: Pils??? Tämä oli varmaan koko matkan mauttomin olut. Vetinen, eikä minkäänlaista katkeroa. Etsin tästä oluesta tietoa netistä, ja löysin sivun jolla on melkoista hehkutusta. Hah hah! Panimo: Hellenic Breweries of Atalanti

Beeri Beeri: Hauska nimi. Siihen se hauskuus jääkin. Tai no. Sellainen keskiverto, harmiton. Vähän vetinen mutta jotain miellyttävääkin tässä oli. Panimo: Hellenic Breweries of Atalanti

Mitään syväluotaavaa analyysiä en oluista tehnyt, vaan lähinnä arvioin fiilispohjalta. Tässä oluet paremmuusjärjestyksessä ja Untappd -olutsovelluksessa antamani tähdet:

FiX Dark 4 / 5
Mythos Radler 3,5 / 5 (joo, tykkään radlerista)
Mythos 3 / 5
McFarland Traditional Red 3 / 5
Alfa 2,5 / 5
Romia 2,5 / 5
Prost The Original Beer 2,5 / 5
Beeri Beeri 2 / 5
Pils Hellas 1,5 / 5
FIX Hellas 1,5 / 5
Amstel 1 / 5Yhteenvetona voisin todeta kreikkalaisen perusbulkin parhaimpien olevan paremman makuisia kuin suomalaiset bulkit. Heikoimmat ovat taasen vetisiä ja mauttomia, melko epäolutmaisia, mutta kyllä niillä sentään jano lähtee. Se taitaa ollakin kreikkalaisen oluen päätehtävä.

Olutmatkaajalle Kreikka ei siis ole mikään vaihtoehto. Ruuan ja rentoilun ystäville Kreikka sensijaan on mitä mainioin maa.

Parga


Valtos Beach @ Parga

Skootteriajelulla

Näkymä Pargaan ja Joonianmerelle Ali Pashan linnoitukselta


2 kommenttia :

  1. Prost on tehty Kreikassa, edelleen käynnissä on kiista Pohjois-Makedonian nimestä, kuinka kutsua maakuntaa vs. maata. Ensi reissulle suositus testaa Alfan Weissia ja Santorinin Volkan-oluet. Hyvä blogi!

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...