keskiviikko 12. tammikuuta 2022

Grainfatherin käyttöönotto ja ensivaikutelmat

Grainfatherin saavuttua taloon, olen koittanut perehtyä mahdollisimman hyvin kaikkiin siihen liittyviin asioihin. Uusi mäskäyslaite tuo luonnollisesti mukanaan uutta opittavaa, vaikka oluen valmistusprosessi on sinänsä tuttu. Haluan kuitenkin oppia tuntemaan laitteen ja ymmärtää sen toiminnan mahdollisimman hyvin, ennen kuin alan valmistamaan sen avulla olutta. Oluen valmistus on itsessään helppoa, ja tämän laitteen avulla toiminnan pitäisi olla entistä vaivattomampaa. Tässä postauksessa käyn läpi Grainfather G30:n kokoamiseen liittyviä asioita, sekä teen sille alkupuhdistuksen.

Laitteen mukana tuli melko suppeat kokoamis- ja käyttöohjeet, mutta Grainfatherin kotisivuilta löytyy kattavammat ohjeet, jotka tulostin paperille. Muutamaa asiaa olen jo hieman joutunut ihmettelemään, mutta eiköhän asiat valkene lopullisesti, kun vihdoin pääsen itse asiaan, eli panemaan olutta.


Oheisessa kuvassa on esitelty jokainen nippeli ja nappeli, mutta laite tulee paketista ulos hyvin pitkälti valmiiksi koottuna. Itselle jää asennettavaksi oikeastaan vain kontrolliboksi johtoineen sekä suodatin. Lisäksi mäskäyskoriin täytyy laittaa pohjalevy sekä ylivuotoputki. 

Kokoamisen hankalin vaihe on ehdottomasti mäskäyskorin pohjalevyn saaminen paikoilleen. (Kuvassa osa nro. 42.) Olen huomannut, että tämä vaihe on tuottanut muillekin hankaluuksia. Levy painetaan korin pohjalle, ja asennuksen yhteydessä levyn silikonireunus lähtee jatkuvasti irti. Tämä harmittaa etenkin siitä syystä, että levyn reuna on terävä, eikä tässä vaiheessa mielellään vielä haluaisi kolhia mallaskorin uutuuttaan kiiltävää sisäpintaa. Kun silikonireunuksen ja mäskäyskorin sisäpinnan kastelee vedellä, pitäisi levy saada helpommin ujutettua paikalleen. Tätäkin neuvoa noudatin, mutta silikonitiiviste lurpsahtaa silti herkästi pois paikaltaan. Lopulta sain työn ja taistelun jälkeen levyn kutakuinkin paikoilleen mäskikorin pohjaan. Ylivuotoputken asennus onkin helpompi tehtävä, ja putken alamutterin kiristykseen riittää sormikiristys. Pyrin noudattamaan kokoamisessa varovaisuutta, koska käsittelin laitetta ja sen osia ensimmäistä kertaa. Totuuden nimissä on sanottava, että Grainfather tuntuu olevan erittäin vankkaa tekoa. Laitteeseen on hyvin saatavilla myös varaosia.

Mäskäyskori

Kun laite on koottuna, se pitää puhdistaa ennen ensimmäistä käyttöä. Laitteen puhdistus täytyy tehdä aina panopäivän päätteeksi, ja ensipuhdistus tapahtuu samoin metodein. Ainoastaan vain sillä erotuksella, että nyt putsataan tehtaalta lähtöisin olevat mahdolliset mömmöt pois laitteistosta. Ostin Grainfatherin puhdistamiseen suositeltavaa pesuainetta; Grainfather High Performance -cleaneria. Sen annostusohje on 2rkl pesuainetta 15 litraan vettä. Annostuksen voi kylläkin puolittaa halutessaan, jolloin säästää pesuainetta sekä vettä. Nyt ensimmäisellä kerralla toimin kuitenkin ohjeen mukaan.

Puhdistus alkamassa

Laitteen käyttö tapahtuu kodissani kylppärissä, sillä siellä on vesihanat lähellä, eikä haittaa vaikka vettä roiskuisi joka paikkaan. Tiedän että sitä tulee roiskumaan! Käytin kontrolliboksia tällä kertaa ihan manuaalisesti ilman Bluetooth -yhteyttä. Ensimmäisen oluenvalmistuksen yhteydessä täytyy hyödyntää tuota bt -yhteyttä.

Pistin Grainfatheriin virrat päälle ja lämmitin veden 55 asteiseksi, kuten puhdistusohjeissa neuvotaan. Pelkkä "HEAT" -napin painaminen ohjainyksiköstä ei riitä, vaan kattilan alareunassa on myös erillinen virtakytkin pannulle. Virtakytkin palaa tai vilkkuu sen mukaan, miten kovalla teholla pannu käy. Tämäkin tuli ilmi tässä putsausvaiheessa. Nesteen lämmetessä kattila käy täydellä teholla. Halutun lämpötilan saavutettuaan, kattila himmailee tehoja, ylläpitäen lämpötilan vakiona. Veden lämmetessä tarkastin veden lämpötilan omalla digitaalisella mittarillani, ja lukemat olivat linjassa Grainfatherin näytön kanssa. Automaattinen lämmönsäätö mäskäysvaiheessa on iso helpotus aiempaan mäskäyslämpötilojen manuaaliseen seurantaan.

Pohjalla näkyy pumpun suodatin ja lämpötila-anturi

Lämmityselementin ollessa päällä "HEAT" -nappula palaa punaisena ohjausyksikössä. Pumpun ollessa käynnissä "PUMP" -nappula palaa vihreänä. Ohjainboksissa on lisäksi "SET" -näppäin sekä nuolet ylös ja alas, joilla voi määrittää haluttuja lämpötiloja sekä ajastaa laitteen. Laitteen käyttö on todella helppoa, ei mitenkään monimutkaista. Mikäli laitetta haluaa käyttää ilman Grainfatherin sovellusta, voi laitteella tehdä maksimissaan nelivaiheisen mäskäyksen omine aikoineen ja lämpötiloineen. Mäskäyksen aikana laite hoitaa lämpötilojen säätelyn itse. Lisäksi laitteessa on "viivästetty ajastus" -toiminto, eli veden voi ajastaa lämpeämään valmiiksi esim. aamuksi, jos haluaa säästää panopäivän aamuna aikaa. Grainfatherin sovellus ja Bluetooth -yhteys tuo lisää käyttömukavuutta, kun panoprosessin eri vaiheita voi seurata kännykän näytöltä.

Grainfatherin sisäpinnalle on painettu veden määrän mittaamista helpottamaan mitta-asteikko. Tässä yksilössä siihen voi ainakin luottaa, sillä testasin sen paikkansapitävyyden. Kannattaa tarkistaa omasta mäskäyslaitteesta, että se pitää kutinsa, oli sitten mikä tahansa vekotin kyseessä. Olen lukenut, että joillain on ollut heittoa noissa lukemissa. 

Takaisin putsaukseen. Veden lämmettyä 55 asteeseen, lisäsin puhdistusainetta kaksi ruokalusikallista, kuten ohjeissa luki. Sekoittelin ja käsittelin koko keittokattilan sisäpinnan tällä puhdistusnesteellä. Seuraavaksi asensin vierteenjäähdyttimen ensimmäistä kertaa paikoilleen, sillä se täytyy luonnollisesti puhdistaa ennen ensimmäistä käyttöä (kuten myöskin jokaisen oluenvalmistussession jälkeen). Vierteenjähdyttimen toiminnasta voin kertoa lisää sitten ensimmäisessä panokertomuksessa. Jäähdytin asetetaan kattilan lasikuvun päälle, jossa se pysyykin tukevasti. Tämän jälkeen pesunestettä kierrätetään pumpun avulla vierteenjäähdyttimen läpi. Ulostuloletku ohjataan takaisin keittokattilaan jäähdyttimen keskellä olevasta reiästä. Tuossa lasikuvussa on siis reikä myös. Sinisestä ja punaisesta letkusta ei puhdistusvaiheessa tarvitse välittää. Niissä siis kulkee jäähdytyksen aikana vain kraanavesi, eikä se pääse kosketuksiin vierteen kanssa, muutoin kuin lämmönvaihtomielessä!


Pumppu lähtee hurisemaan vaivattomasti painamalla "PUMP" -painiketta. Kierrätin pesuainetta jäähdyttimen läpi viitisen minuuttia. Sen jälkeen irroitin jäähdyttimen ja laitoin "kierrätysvarren" paikoilleen, sillä sekin täytyy putsata. En tiedä onko kierrätysvarsi oikea termi. Englanniksi se on  nimeltään "recirculation arm". Laitoin myös mallaspiipun kaikkine osineen putsautumaan kattilan sisälle, sillä eiköhän nekin vaadi puhdistuksen tehdasrasvoista. Kun mainitsen mallaskorin, mäskäyskorin tai mallaspiipun, niin tarkoitan niillä yhtä ja samaa asiaa, eli sitä erillistä säiliötä, missä mäskäys tapahtuu. Kierrätin pesuainetta 10 minuuttia kierrätysvarren läpi, jonka jälkeen käsittelin mallaskorin kaikki pinnat samaisella pesulitkulla.


Lopuksi täytyi vielä tehdä sama käsittely kylmän veden kanssa, sekä vierteenjäähdyttimelle että kierrätysvarrelle. Käsittelin mallaspiipun, ylivuotoputken ja sen kaikki osat myös kylmällä vedellä, jotta pesuainetta ei jäisi mihinkään. Liruttelin pesuaineen Grainfatherista pumpun avulla vanhaan mäskäysastiaani, sillä ajattelin hyödyntää pesuaineen ja putsata vanhan mäskäimen samalla.

Tässä yhteydessä voisin mainita, että Grainfatherin kanssa täytyy siinä mielessä olla tarkkana, ettei lämmityselementti ole vahingossa päällä siinä vaiheessa, kun keittokattilassa ei ole nestettä. Siitä ei varmaankaan seuraa hyvää, jos kattila käy kuivana. Laitteessa on ylikuumenemissuoja, ja sen lauettua laitteen saa takaisin päälle katkaisijasta, joka löytyy laitteen alta, pohjasta. Sinänsä hieman hullu sijoituspaikka, jos ongelmatilanne tulee keittovaiheessa. Voi olla hankalaa ja vaarallista nostella laitetta, kun se on täynnä kuumaa vierrettä. Keittovaiheessa tuo ongelma saattaa ilmetä, jos kattilan pohjalle on päätynyt mäskiä, ja se pääsee kuumenemaan eli toisin sanoen palamaan pohjaan.

Pesunesteen siirtelyä

Puhdistusprosessin viimeisenä vaiheena täytyi siis vielä kierrättää kylmää vettä jäähdyttimen ja kierrätysvarren läpi. Käytännössä siis samat toimet kuin aiemmin, mutta kattilassa oli tällä kertaa ainoastaan kylmää vettä.

Lopuksi vierteenjäähdytin olisi hyvä saada sisältä kuivaksi, ja tässä käytin apuna polkupyörän pumppua. Pumppasin letkun toisesta päästä vain ilmaa sisään niin kauan että suurimmat vedet lähti kierukasta ulos. Tein saman varmuuden vuoksi tuolle kierrätysvarrelle.

Siinä oli alkupuhdistus muutamine lisähuomioineen. Nyt kun olen käsitellyt laitetta ensimmäistä kertaa, voin kertoa muutamasta havaitsemastani puutteesta tai outoudesta. Valistunut kuluttaja kiinnittää tietysti huomiota asioihin, jotka voisivat olla pitemmälle mietittyjä laitteen kehittelyssä, varsinkin kun on kyse näin hintavasta laitteesta. Tuossa tulikin jo mainittua tuo ylikuumenemissuojan palautusnapin sijainti. Jostain syystä Grainfatherin G30 -mallissa ei myöskään ole minkäänlaisia kantokahvoja, vaikka aivan varmasti tästä aiheesta on moni kotipanija lähestynyt valmistajaa. Onneksi laite on tyhjänä kevyt kantaa muutoinkin. Ehkä tässä on valmistajan puolelta sellainen ajatus, että laitetta ei kanneta minnekään silloin kun se on täynnä tavaraa. Ymmärrän kyllä tuon pointin.

Toinen asia mikä tulee äkkisältään mieleen on tuo lasinen kansi, jossa ei ole minkäänlaista nuppia, mistä voisi ottaa kiinni. Ei se tietenkään ole iso asia, mutta tuota lasia joutuu käsittelemään usein sellaisessa vaiheessa, jossa lasi on tulikuuma. Täytyy vain olla varovainen.

Uusimpana Grainfatherin innovaationa taitaa olla tuo yksi pieni osanen, jonka soveltuvuutta hieman ihmettelen. Tämä liittyy mäskin huuhteluvaiheeseen. Mallaspiippu nostetaan huuhteluvaiheessa yläasentoon tukirenkaan päälle. Tukirenkaalle on oma klipsu (support ring retainer), joka varmistaa mallaskorin tukirenkaan pysymisen urassaan. Ongelmaksi vain muodostuu se, että tuon klipsun ollessa paikallaan, kattilan lasikansi ei sovi kunnolla enää paikalleen. Jotenkin erikoista suunnittelua mielestäni. Luulen että yritän pärjäillä ilman tuota klipsua, koska en jaksa sitä jatkuvasti irroitella ja asennella uudestaan paikalleen kuumissa olosuhteissa. Myöskään opastusvideolla en ole nähnyt tuota käytettävän.
Mäskäyskori huuhteluasennossa. Tästä syystä mäskäyskoria kutsutaan myös mallaspiipuksi

Välillä Grainfatheria joutuu kallistamaan ja kippaamaan, kun sieltä haluaa lirutella vettä tai vierrettä / humalamuhjuja pois. Tässä vaiheessa tulee sellainen ongelma, että kontrolliboksi lähtee helposti irti kannakkeiltaan, ellei siitä pidä kiinni. Oikealla taktiikalla tämäkin hoituu, kun painaa peukalolla ohjausyksikköä, samalla kun kippaa sisältöä viemäriin. Olen silti täysin vakuuttunut, että joku kotipanija on jossain vaihessa onnistunut luiskauttamaan ohjainboksin pois paikaltaan laitetta kipatessa. Tässä mallissa ei ainakaan boksia saa mitenkään kiristettyä kannattimilleen. Ehkä se on tarkoitus irroittaa puhdistusvaiheessa, mutta sekin hankaloittaisi toimia, jos johtoja täytyy olla repimässä koko ajan pois. Puhdistuvaiheessa boksia kuitenkin tarvitaan lähes koko ajan, kun pumpulla täytyy kierrättää nesteitä.

Grainfatherissa ei muuten ole erillistä hanaa. Kaikki nesteen siirto keittokattilasta ulos tapahtuu pumpun avulla.

I'm ready!

Tällainen oli ensimmäinen näppituntumani ja kokemukseni Grainfatherista. Itse olen todellinen vasta-alkaja tämän kanssa, sillä minulla ei ole minkäänlaista kokemusta entuudestaan vastaavanlaisesta all-in-one -laitteesta. "Tekemällä oppii" on sellainen sanonta, joka pitää varsinkin oluthommissa täysin paikkansa. Tämä laite ei tuo siihen mitään poikkeusta. Sessio kerrallaan opitaan ja tutustutaan paremmin laitteeseen. Vinkkejä tietysti otetaan vastaan kokeneemmilta Grainfather -konkareilta!

Seuraavassa kertomuksessa pannaankin sitten jo olutta, ja päästään käsiksi siihen miten laite oikeasti toimii siinä mihin se on vartavasten suunniteltu, eli oluen valmistuksessa.

1 kommentti :

  1. Moikka! Onko laite ollut enää käytössä ensimmäisen oluen jälkeen?

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...