torstai 17. helmikuuta 2022

Olympiahuumaa: 1936 Nevö Foget

Ensimmäinen Grainfatherilla valmistamani olut on kypsynyt pulloissa muutamia viikkoja. Nyt on sopiva aika julkaista oluen nimi ja etiketti. Oluen tyylinä on British Golden Ale, ja tuo nimenomainen oluttyyli on toiminut innoittajana tässä oluen etiketissä ja teemassa. Nyt uppoudutaan syvälle brittiläisen jääkiekon kultaiseen menneisyyteen.

Iso-Britannia ei suinkaan enää kuulu jääkiekon parhaimmistoon, mutta 21,5 olympiadia nykyhetkestä taaksepäin britit olivat "jäähockeyssä" maailman terävintä kärkeä. Vuonna 1936 talviolympialaiset käytiin Saksassa Garmisch-Partenkirchenissä. Monien yllätykseksi Iso-Britannia voitti tuolloin jääkiekon olympiakultaa. Samoissa kisoissa jaettiin myös maailmanmestaruus sekä euroopanmestaruus, joten britit voittivat kertalaakista kolme mestaruutta! Myöhemmin samaan on yltänyt ainoastaan Neuvostoliitto (peräti kolmesti).

Jotta kyseinen mahtava saavutus 86 vuoden takaa ei jäisi täysin unholaan, päätettiin Virtapanimolla panna olut, joka juhlavasti kunnioittaa brittien mahtavaa jääkiekkomenestystä. Tuloksena on olut: 1936 Nevö Foget.

Oluen etiketin on suunnitellut kaverini Miika Laine (MiuRu), joka on suurelta osin vastannut ideoinnista ja teemasta. Etikettiä kyllä pyöriteltiin suuntaan jos toiseen pitkän aikaa, kunnes se sai lopullisen muotonsa. Lopputulos on mielestäni törkeän hieno ja vallattoman hauska myös! Suuri kiitos Miikalle!

Brittiläinen jääkiekko alkoi saada nostetta vuoden 1924 Chamonixin olympialaisista, joissa Iso-Britannia sijoittui kolmanneksi. Seuraavissa olympialaisissa vuonna 1928 St. Morizissa britit olivat neljänsiä. Nämä saavutukset nostattivat britteinsaarilla jääkiekkobuumin. Kaukaloita alettiin rakentaa Lontooseen sekä muualle Britanniaan.

1930-luvun alussa jääkiekon suosion kasvun myötä Britanniassa alkoi uusi projekti kotimaisen jääkiekon kehittämiseksi. Jääkiekon emämaassa Kanadassa oli suuret määrät brittiläistaustaisia jääkiekkoilijoita. Heitä alettiin houkuttelemaan takaisin kotimaansa seurajoukkueisiin ja sitä kautta maajoukkueeseen. Garmisch-Partenkirchenin talviolympialaisiin Britannia sai lopulta kasaan yllätysvalmiin joukkueen, jolla lähdettiin haastamaan suursuosikki Kanadaa. Iso-Britannian kultajoukkue koostui siis pääasiassa Kanadassa kiekko-oppinsa saaneista pelaajista, jotka olivat syntyneet Brittein saarilla. Syntymämaansa vuoksi heillä oli täten edustusoikeus Britannian maajoukkueessa. Vuoden 1935 maailmanmestaruuskisoissa Iso-Britannia sijoittui pronssille, mikä enteili jo hieman tulevaa.

Iso-Britannian ottelut Garmisch-Partenkirchenin talviolympialaisissa vuonna 1936:

Alkulohko D

6.2.1936 Iso-Britannia - Ruotsi 1-0

7.2.1936 Iso-Britannia - Japani 3-0

Iso-Britannia eteni jatkolohkoon. 

Jatkolohko A

11.2.1936 Iso-Britannia - Kanada 2-1

12.2.1936 Saksa - Iso-Britannia 1-1 ja.

13.2.1936 Iso-Britannia - Unkari 5-1

Loppusarjaan etenivät Iso-Britannia ja Kanada, sekä toisesta jatkolohkosta Yhdysvallat ja Tsekkoslovakia.

Loppusarja

14.2.1936 Iso-Britannia - Tsekkoslovakia 5-0

15.2.1936 Iso-Britannia - Yhdysvallat 0-0 ja.

Jatkolohkon keskinäiset ottelut jäivät voimaan loppusarjaan mennessä, ja näinollen jatkolohkon Kanada -voitto oli rakaisevassa osassa brittien menestyksessä. Britannian mestaruudesta tekee sensaatiomaisen se fakta, että britit rikkoivat ennakkosuosikki Kanadan neljän olympiakullan putken. Kanada ei ollut koskaan aiemmin hävinnyt otteluakaan olympiaturnauksissa. Brittien yllätyksen myötä Kanada joutui ensimmästä kertaa tyytymään olympiahopeaan.

Porua kanadalaisissa aiheutti myös turnausjärjestelmä, sillä heidän mukaansa turnausformaattia muutettiin lennosta. Virallisen tiedon mukaan turnauksen kulku oli ilmoitettu tiedonannossa ennen turnausta, mutta kanadalaiset eivät olleet tässä tiedonannossa läsnä. Kanadalaiset olisivat tietysti halunneet, ettei jatkolohkon otteluita oltaisi huomioitu loppusarjassa.

Iso-Britannian ottelut olivat vähämaalisia ja suuri syy brittien mestaruuteen löytyi maalin suulta. James "Jimmy" Foster oli turnauksen paras maalivahti. Hän pelasi neljä nollapeliä ja päästi ainoastaan kolme maalia koko turnauksessa. Jimmy Foster oli aikansa parhaita maalivahteja ja hänet tunnettiin myös lempinimellä 'shutout king'. Muista tärkeistä kultajoukkueen pelaajista mainittakoon joukkueen rautainen kapteeni Carl Erhardt. Kisojen aikaan 39-vuotias Erhardt oli huippukuntoinen urheilija, joka pelasi otteluiden aikana usein yli 40 minuuttia. 

Edgar "Chirp" Brenchley teki tärkeän 2-1 voittomaalin Kanadaa vastaan. Hänellä oli helppo työ laittaa kiekko maaliin puolustaja Gordon "Don" Dailleyn esityöstä. Voittomaali Kanadaa vastaan syntyi kun peliaikaa oli jäljellä 80 sekuntia. Kanada voitti kisoissa kaikki muut pelinsä, mutta brittien aktiivinen pelitapa oli jotain sellaista mihin Kanadan joukkue ei ollut tottunut. Iso-Britannian olympiavoitto tosin ratkesi vasta loppusarjan viimeisten otteluiden jälkeen. Ottelu Yhdysvaltoja vastaan päättyi lopulta 0-0. Peliä tahkottiin maalittomana kuusi erää, jonka jälkeen todettiin, että peliä ei enää kannata jatkaa.

Iso-Britannian riemua

Muutamia mielenkiintoisia pointteja turnauksesta:

- Ennen turnauksen alkua Kanada teki protestin Britannian joukkueesta, sillä kaksi Britannian pelaajaa Jimmy Foster ja Alex Archer olivat aiemmin urallaan edustaneet Kanadaa, eivätkä kansainväliset lupa-asiat olleet kunnossa heidän osaltaan. Protesti meni läpi. Vastavetona Britannia uhkasi jäädä kokonaan pois turnauksesta, mikäli nuo kaksi pelaajaa eivät saisi osallistua turnaukseen. Lopulta Kanada kuitenkin veti protestinsa pois.

- Otteluita pelattiin sekä kiekkokaukalossa että Riessersee -järven jäällä. Turnauksen avausottelu Kanada - Puola keskeytyi pitkäksi aikaa, kun kiekkoa jouduttiin etsimään lumimyrskyssä. Järven jäällä pelatut ottelut olivat siitäkin syystä erikoisia, että taklatut pelaajat eivät voineet tukeutua laitoihin, kun niitä ei ollut! 

Teiji Honma

- Japanin maalivahti Teiji Honma aiheutti kummastusta ja hilpeyttä käyttämällä kasvosuojusta eli maskia. Tuohon aikaan sellainen oli erittäin harvinaista, suorastaan ennenäkemätöntä. Teiji Honma halusi vain suojata silmälasinsa rikkoutumiselta

- Britit joutuivat tekemään natsitervehdyksen ennen pelien alkua kunnianosoituksena Hitlerille ja saksalaiselle kotiyleisölle. Britit eivät olleet tästä innoissaan, joten he pitivät kättä jonkilaisessa välimallin asennossa, hyvän olympiahengen osoituksena

- Britannian maajoukkueen kanadalaissyntyinen valmentaja Percy Nicklin tunnettiin ankarista valmennusmetodeistaan. Seurajoukkueessa aamutreenit alkoivat klo 7 aamulla. Treenien aikana pelaajat eivät saaneet puhua keskenään ja heitä ohjattiin megafonin välityksellä. Päivittäisten tupakoiden määrä oli rajattu kahteen. Pelaajilta oli jopa kielletty auton omistaminen, sillä sellainen veltostuttaa lihakset! Harjoittelu oli kaikenkaikkiaan ammattimaista ja todella fyysistä. Percy Nicklin kokosi Brittien joukkueen, ja huolimatta metodeistaan, tai ehkä juuri niiden vuoksi hän valmensi britit unohtumattomaan mestaruuteen.

Mestarijoukkue

Iso-Britannian kultajoukkue: Alexander Archer, James Borland, Edgar Brenchley, James Chappell, Arthur Child, John Coward, Gordon Dailley, John Davey, Carl Erhardt "C", James "Jimmy" Foster, John Kilpatrick, Archibald Stinchcombe, Robert Wyman. Valmentaja: Percy Nicklin


Vuoden 1936 olympiavoitto on kiistatta Iso-Britannian jääkiekkohistorian suurin saavutus. Seuraavana kahtena vuotena Iso-Britannia päätyi vielä maailmanmestaruuskisoissa hopealle. Kanada voitti kumpanakin vuonna mestaruuden. Noista kisoista Iso-Britannialle tuli kuitenkin ansaitusti euroopanmestaruus -tittelit. Vuoden 1938 jälkeen Iso-Britannia ei ole enää yltänyt arvokisoissa mitaleille. Vuoden 2021 jääkiekon maailmanrankinglistalla Iso-Britannia oli sijalla 16.

Ai niin se olut! Meinasi vallan unohtua!

Oluen valmistuskertomuksen voi käydä lukaisemassa tästä. Oluen väri on kullanhohtoinen, kuten asiaan kuuluu. Olut ei ole vielä täysin kirkastunut, mutta kypsyttelyn myötä sameus varmasti vähenee. Vaahtoa muodostyy tyylille sopivasti. Prosentteja kertyi lopulta 5,6%. Loppuominaispaino oli 1.014. (OG: 1.054)

Oluen ensimaisto lupasi todella hyvää! Maussa oli mukavasti brittimallasta, sillä 40% maltaista oli Maris Otteria. Katkeruuttakin tuntuu olevan juuri sopivasti. Ei liikaa eikä liian vähän, brittimäisen multaista myös. Todella helppoa juotavaa ja se oli tarkoituskin. Luulisin ettei kenelläkään ole suuria vaikeuksia kumota tätä kurkusta alas. Makeahko maltaan maku, loppuominaispaino kertoo jo itsessään tuosta maltaisuudesta. Hiilihappoja voisi ehkä olla enemmän, mutta niitäkin varmasti tulee vielä lisää. Laitoin jälkikäymissokerina dekstroosia 100g n. 21,5 litraan olutta. Sillä tulee hiilihappoarvoksi n. 2,0. Olisin voinut laittaa sokeria ehkä hieman enemmän. Se olisi lisännyt juotavuutta entisestään. Jotenkin ajattelin vaan, ettei brittioluessa tarvitse liiemmälti olla niitä happoja. Ehkä tyylille kuitenkin sopisi runsaammat hapot.

Kypsyttelyn edetessä havaitsin joissain pulloissa banaanimaista makua, mutta viimeisessä testipullossa tuota banaania ei enää ollut. Käymislämpötilasta tuon ei pitäisi ainakaan johtua. Ehkä hiiva on tehnyt omia outouksiaan oluessa. En ole kyllä suurin S-04 -fani, se pitää sanoa. Täytyy antaa oluen vielä kypsyä, jotta sille voi antaa lopullisen arvion. Aika on oluen ja panijan paras ystävä. Hyvää tämä on joka tapauksessa! Ja onhan se mukavaa, että on taas jääkaappi täynnä kotiolutta!


Champions, forever remembered, never forgotten

EDIT: Suomi voitti ensimmäisen jääkiekon olympiakultansa Pekingin olympialaisissa 2022. Venäjä kaatui finaalissa lukemin 2-1.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...