sunnuntai 31. elokuuta 2014

Kotioluen säilyvyys

Kotioluen säilyvyydestä minulla ei ole vielä omakohtaista pitempiaikaista kokemusta. Tämä harrastus alkoi vuoden 2014 tammikuussa ja nyt eletään elo-syyskuun vaihdetta, joten parhaimmassakin tapauksessa olen voinut varastoida kotiolutta sellaiset 8kk. Yleisesti ottaen olut säilyy hyvin ja kotioluen pitäisi olla hyvää vielä yli vuodenkin jälkeen pullotuksesta. Edellytyksenä on, että valmistusvaiheessa on huolehdittu valmistusvälineiden desinfioinnista asiallisesti. Heikolla sanitaatiolla valmistettu olut pilaantuu helpommin, mikä on aika loogista. Myös pullotusvaiheessa on syytä toimia huolellisesti, ettei olut pääse hapettumaan. Hapettumisen seurauksena oluen maku voi alkaa muistuttaa märkää pahvia. Kaipa se on vähän tuuristakin kiinni miten hyvin jokin tietty olut kestää aikaa. Kotiolutta tulisi joka tapauksessa säilyttää kylmässä tai viileässä. Itse varastoin oluita sekä jääkaapissa että kylmäkellarissa.

Alkoholin määrä oluessa tietysti vaikuttaa oluen säilyvyyteen, eli mitä enemmän oluessa on alkoholia, sitä kauemmin ja paremmin se säilyy. Vähemmän alkoholia sisältävien oluiden maku saattaa alkaa heikkenemään nopeammin. Sama pätee myös oluen kypsymiseen, sillä vahvemmat oluet vaativat pitemmän kypsytysajan kuin kevyemmät oluet. Myös oluttyyli vaikuttaa säilyvyyteen ja oluen maun kehittymiseen. Esim. vehnäoluet ja vahvasti aromihumaloidut pale alet ovat parhaimmillaan tuoreina, ja niiden makuominaisuudet saattavat muuttua nopeammin. Toisessa ääripäässä ovat oluet, jotka vaativat todella pitkän kypsymisajan ennen kuin ne saavuttavat makuhuippunsa. Imperial Stout / Porter on tästä hyvä tyyliesimerkki.

Itsetehdyt oluet eivät ole minulla säilyneet kovinkaan kauaa, mutta se ei suinkaan johdu niiden maun pilaantumisesta. Olut on vain loppunut kesken jo muutaman kuukauden jälkeen pullotuksesta. Lähes jokaisen satsin kohdalla olen kuitenkin säästänyt muutaman pullon myöhempää nauttimista / testausta varten. Aivan harrastuksen alussa olin kovin malttamaton odottamaan oluen kypsymistä, mutta nyt olutvarastojen kasvaessa osaan suhtautua maltillisemmin oluen kypsymiseen. Viime aikoina olen pitänyt taukoa oluen valmistuksesta, mutta kesän käännyttyä syksyyn, alkaa vesilukko pian taas pulputtamaan.

Avant-garde bitter oli toinen valmistamani kotiolut ja sen pullotuksesta on nyt kulunut puoli vuotta. En käsitä miten siitä voi olla jo noin kauan aikaa! Kävin kellarista hakemassa viimeisen pullon tätä olutta ja päätin nyt juoda sen testimielessä pizzan kera. Oluen makua olen kuvaillut jo aiemminkin, joten ei mennä nyt siihen. Oluen maku ei ole viime kerrasta muuttunut huonommaksi eikä paremmaksi. Yhden eron tosin huomasin, nimittäin tällä kertaa vaahtoa ei syntynyt niin paljon kuin aiemmin. Voihan se johtua kaadostakin, mutta aiemmin tämä vaahtosi runsaammin.


Minulla on vielä yksi pullo jäljellä ensimmäistä kotiolutta Astonishing Alea ja jos vain maltan, niin voisin maistella sen sitten kun aikaa on kulunut vuosi pullotuksesta.

4 kommenttia :

 1. Mistä saisi hyvin pulloja? Olen itse katsonut ikean uudelleensuljettavia pulloja jotka maksaa 2e ja on tilavuudeltaan litran. Käykö myös lähes kiehuva vesi desinfiointiin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaupasta voi käydä kysymässä 24 pullon koreja. Yksi kori maksaa muistaakseni 4,60e. Hyvällä tuurilla voi löytyä puolen litran pullokoreja myös.

   Litran pulloissa on kotioluen osalta se ongelma, että pullon sisältö täytyy kaataa kerralla lasiin, jotta hiivasakka ei sekoittuisi olueen. Toki jos tykkää juoda litran verran olutta kerralla, niin sitten ei ole mikään ongelma.

   Mutu-tuntumalta sanoisin että kiehuva vesi kyllä tappaa pöpöt pullosta, mutta en osaa sanoa onko se pomminvarma desinfiointikeino. Luulisin että ajaa kuitenkin asiansa.

   Poista
  2. http://www.gourmondo.de/g/pages/searchPage.jsf?query=Hacker-Pschorr%20Br%C3%A4u%20Hacker-Pschorr%20M%C3%BCnchner%20Hell%20(500ml%20Flasche)

   Poista
  3. No siitä lähtis tosiaan halvalla. Ja toi on vieläpä hyvää baijerilaista helles -olutta. Münchenin reissulla toi Hacker-Pschorrin lager jäi ainakin mun mieleen todella hyvänä perusoluena.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...