tiistai 2. syyskuuta 2014

Rauhanvuoren Panimon Cascade Pale Ale

Tein taannoin olutvaihdon Rauhanvuoren Panimon kanssa ja sain maisteltavaksi kahta eri olutta. Oluet ovat rapsakasti humaloituja tapauksia kumpainenkin: Cascade Pale Ale sekä Double Indian Pale Ale. Tämä on ensimmäinen kerta kun pääsen maistamaan toisen kotiolutharrastajan tuotoksia, joten suurella mielenkiinnolla otan pullot testiin.

Ensimmäisenä otin maisteluun Cascade Pale Alen. Olut on vahvuudeltaan 4,2%, eli tyyliltään kyseessä on kevyehkö American Pale Ale. Se on valmistettu Beer mix Pale Ale -olutuutteesta ja olueen on lisätty reilulla kädellä Cascade -humalaa makua antamaan. Flavorihumalaa on lisätty peräti 60 grammaa 8 litraan, mikä tekee 7,5 grammaa / litra (15 min keitto). Eli siis ihan tajuton määrä Cascadea! Hiivana on käytetty Safale US-05 -kuivahiivaa. Cascade Pale Ale on korkin merkinnästä päätellen 33. olut Rauhanvuoren Panimolta.

Meripihkan värinen olut on täysin kirkas ja näyttää hyvälle lasissa. Oluen pinnalle muodostuu muutaman sormen paksuinen pienikuplainen ja melko kestävä vaahto. Tuoksu on voimakas ja herkullisen jenkkihumalainen, täysin vertailukelpoinen laadukkaiden kaupallisten APA -oluiden kanssa. Tuoksussa on hedelmäistä humalan aromia, sitrusta, greippisyyttä, kukkaisuutta. Ehtaa Cascadea. Maltaisuus on aikalailla taka-alalla. Mitään hiivaisuutta ei tuoksussa ole, kuten omissa kotioluissani on hieman ollut. (Note to self: Kiinnitä enemmän huomiota oluen käymislämpötilaan.)

Cascade Pale Ale

Oluen alkumaku on kevyehkö kuten olettaa saattaa. Humalat astelevat sen jälkeen estradille ja herkullinen humala näyttelee tuoksun tapaan pääroolia maussakin. Sitrus-greippi -linjalla mennään, melko runsas humalan maku. Katkerointi on asiaankuuluvasti tuntuva, muttei överi, omaan makuuni juuri sopiva. Greippinen ja kuivahko katkero jää kielen päälle toviksi lepäämään nielaisun jälkeen. Jälkimaussa on myös aavistus maamaisuutta joka johtuu ehkä uutteen katkerohumalasta. Jälkimaussa on myös jotain todella tuttua, jota en nyt saa päähäni. Olut on vahvuus huomioiden tasapainoinen, sillä humalan maku tulee esiin juuri oikealla hetkellä ja sopivan katkeroinnin kera oiva makunautinto on taattu. Ennen kaikkea puhtaan makuinen, ja vahvasti jenkkihumaloitu olut, jossa ei vetisyys eikä hiivaisuus vaivaa. Ei uskoisi uuteolueksi.

Tämä olut on maukkain kotiolut mitä olen maistanut, eli pyyhkii lattiaa omilla oluillani. Jos tätä olisi saatavilla kaupan hyllyillä vaikka suomalaisten APA -oluiden rinnalla, niin ostaisin tätä ennemmin kuin tiettyä sinistä tölkkiä. Mielestäni todella onnistunut olut, joka on tehty melko yksinkertaisista aineksista. Jos tämän pisteyttää 1-10 -asteikolla, niin antaisin 8 pistettä. Kiitokset Rauhanvuoren Panimolle tästä olutmaistelusta! Humalaa ei näemmä kannata säästellä!

Nyt on sitten ladattu kovat odotukset Rauhanvuoren Panimon Double IPAa kohtaan. Siinä on muuten alkoholia nohevat 9,2%. Korkkaan sen sopivan hetken tullen ja kirjaan maistelut taas blogiin.

Kotiolut.com -foorumilla voi käydä lukaisemassa mitä Rauhanvuoren panimomestari piti minun oluistani. Tässä arviot: Köyhän Kansan Porter ja Avant-garde Bitter. On todella mielenkiintoista ja avartavaa kuulla ulkopuolisen näkemyksiä oluistani. Ja kun ne vielä tulevat henkilöltä joka on niinsanotusti "skenessä", niin se lisää painoarvoa.

Olutvaihdoille iso peukku, ehdottomasti.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...