torstai 24. elokuuta 2017

Dark Secrets Chocolate Stout 5,7% #18


Päivitetäänpä blogi taas ajan tasalle. Suklaaoluen valmistuksesta on kulunut jo puolisen vuotta, mutta oluen lopullinen arvio on jäänyt päivittämättä tänne blogiin. Edellisessä blogikirjoituksessa kirjasin ensimaistelun tuloksia ja ne eivät varsinaisesti antaneet odottaa mitään aromaattista suklaapommia, vaan oluen ongelmat olivat havaittavissa. Kypsymisen myötä oluen maku parani, mutta vain hieman.

Oluen valmistuksesta vielä sen verran, että käytin kaakaonibsejä raaka-aineena suklaan aromin ja maun saamiseksi olueen. Nibsejä meni keittovaiheessa kattilaan sekä käymisen jälkeen käymisastiaan. Paahdoin nibsit uunissa ennen käyttöä. Ennen käymisastiaan laittoa tein nibseille vielä "vodkaliotuksen". Tarkemman sepustuksen suklaaoluen valmistuksesta voi lukea täältä.
Oluen nimeksi tuli Dark Secrets ja etiketin taiteili tällä kertaa kaverini Joonas Kankare, joka on myöskin oluen ystäviä. Jos joku tässä oluessa onnistui, niin ainakin tuo etiketti, joka on mielestäni todella hieno. Kiitokset Joonakselle!
Suurimmat ongelmat tässä oluessa johtuivat juuri kaakaonibsien käytöstä, sillä niiden sisältämä rasva teki osittain tuhojaan. Ensinnäkin rasva tappoi oluen vaahdon täysin. Vaahtoa kyllä muodostuu kaadon yhteydessä, mutta se kaikkoaa pois hyvin nopeasti. Sen jälkeen juoma näyttää lähinnä Coca Colalta. Vaahdon katoamisen jälkeen oluen pinnalla näkyy selvästi olevan rasvaa. Suutuntuman parantamiseksi käytin oluen reseptissä myöskin kauraa, mutta luulisin tuon rasvan heikentäneen aika pitkälti myös suutuntumaa ja aiheuttavan omia ongelmiaan sekä maku- että aromipuolelle.

Oluen tuoksu on aavistuksen paahteinen ja mokkainen, mustaa vanhaa kahvia. Hentoa lakritsaisuuttakin erottuu joukosta. Maku on yllättävän vetinen, ja loppua kohden paahteinen sekä kuiva. Nibsien käyttö maistuu selvästi oluessa, mutta sanoisin nibsien tuottaneen olueen enemmänkin kahvimaisia kuin suklaisia piirteitä. Mustaa kahvia nimenomaan. Sen huomaa varsinkin oluen loppu- ja jälkimaussa. Kaikin puolin ihan juotavaa olutta, mutta tasapaino puuttuu. Ei tästä oikein kiksejä saa, varsinkaan suklaaoluena.
Suklaaoluen valmistus oli mielenkiintoinen kokemus ja kokeilu. Ennen kaikkea opettavainen kokemus. Vaikka tein kaiken suurinpiirtein nettipalstojen ohjeiden mukaisesti, ei lopputulos ollut kuitenkaan aivan sitä mitä piti. Nibsejä kuitenkin suositellaan suklaaoluen valmistuksessa, vaikka ne sisältävät tuota rasvaa ja saattavat aiheuttaa ongelmia. Jos jotain tekisin toisin, niin käyttäisin nibsejä ainoastaan keittovaiheessa, enkä laittaisi niitä käymisastiaan ollenkaan. Nibsien liottaminen vodkassa ei tuntunut tässä tapauksessa ainakaan olevan hyvä ajatus, vaikka sitä nettipalstoilla suositeltiinkin. Siitä tuli mielestäni sellaista outoa vahamaisuutta olueen. Voi olla että käytin myös liikaa nibsejä kun lopputuloksesta tulikin enemmän kahvinen kuin suklainen.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...