tiistai 21. helmikuuta 2017

Suklaaoluen ensimaistelu (Dark Secrets)

Minulla on yleensä tapana maistella kotioluita ensimmäisen kerran siinä vaiheessa, kun pullotuksesta on kulunut kaksi viikkoa. Siinä ajassa olueen on ehtinyt kehittyä hiilihapot, mutta pullokypsyminen on vasta aluillaan. Olut ei siis missään nimessä ole vielä valmista.

Valmistamani suklaaolut on nyt viihtynyt pulloissa juuri tuon kahden viikon ajan. Suklaaoluessa eniten tietysti kiinnostaa suklaan määrä oluen aromissa ja maussa. En ole aikaisemmin valmistanut suklaaolutta, joten oluen suklaisuus -aspekti on toistaiseksi täysi mysteeri. Lisäsin siis kaakaonibsejä keittovaiheessa sekä käymisastiaan käymisen jälkeen. Pullotuksen yhteydessä olut selvästi tuoksui suklaiselta, mikä on hyvä merkki! Oluen nimi tulee olemaan Dark Secrets, ja sen etiketti on parhaillaan valmisteilla. Kaverini vastaa etikettitaiteesta tällä kertaa.
Pullo aukeaa sihahtaen. Väriltään tumman ruskeaa, vaahtoaa myös hieman, mutta vaahto katoaa nopeasti olemattomiin. Kaakaonibseissä on jonkin verran rasvaa, minkä ajattelin vaikuttavan oluen vaahdon pysyvyyteen. Pieni vaahto sentään tulee. Tuoksussa on raakuutta oikein roppakaupalla, etenkin tuota Safale S-04 -hiivan tuottamaa tuoksua, jonka olen aina kokenut epämiellyttäväksi tässä vaiheessa oluen kypsymisprosessia. Yleensä tuo tuoksu on kaikonnut ajan myötä. Toinen tuoksu mikä oluesta alkaa irtoamaan on kaakaonibsien tuoksu, mutta se ei ole suklainen tuoksu, vaan sellainen miltä nibsit tuoksuivat, kun niitä oli liotettu vodkassa pari päivää, ja kaikki suklaisuus oli irronnut vodkaan. Hieman vahamainen tuoksu siis. Lopulta tuoksusta alkaa hieman nousemaan esiin tummasuklaisia piirteitä oluen lämmetessä. Maussa suklaa erottuu paremmin, mutta makukin on tuoksun ohella vielä todella raaka. Tyylillisesti liikutaan jossain brown alen ja stoutin/porterin välimaastossa. Paahdetta on, mutta ei mitenkään hillittömästi. Makea - kuiva -vertailussa olut kallistuu enemmän kuivan suuntaan.
Tälle oluelle pitää ehdottomasti antaa aikaa, sillä vielä on liian aikaista sanoa juuri mitään. Tuntuu hieman palapeliltä, jonka palaset ovat aivan sekaisin. Jos palaset loksahtavat kohdalleen, niin tästä tulee vielä hyvä olut. Lievä pettymys tämä ensimaistelu kuitenkin on. Olisi ollut kiva sanoa että WOW mikä suklaapommi, mutta näin ei ainakaan vielä ole asian laita. Malttia kaivataan taas.Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...