sunnuntai 27. huhtikuuta 2014

Kotioluen väriarvon laskeminen

Kotioluen väriarvo voidaan laskea manuaalisesti maltaiden väriarvojen perusteella. Eri kotiolut -ohjelmat laskevat oluen väriarvot automaattisesti, mutta käytettävien maltaiden arvot eivät aina vastaa ohjemien määrittämiä arvoja. Maltaiden yhteydessä ilmoitetaan yleensä väriarvo EBC:nä. Mitä alhaisempi arvo, sitä vaaleampi väri. Kotioluen värille saa tarkan määrityksen, kun laskee sen itse. Sen voi tehdä jo etukäteen reseptiä suunnitellessa, tai jälkeenpäin ihan vain mielenkiinnosta. Käytän esimerkkinä omaa ensimmäistä pussimäskäystäni.

Maltaat:

2,3kg Pale Ale 5 EBC
0,125kg Crystal 100 EBC
0,125kg Carapils 2,5-6,5 EBC

Muut tarvittavat arvot värin laskemista varten ovat mäskäystehokkuus, joka tässä tapauksessa oli 78%, sekä oluen lopullinen litramäärä käymisastiassa, eli 10 litraa.

Väri lasketaan kertomalla ensiksi maltaan kilomäärä maltaan väriarvolla. Tämä tehdään kunkin maltaan kohdalla erikseen ja sen jälkeen luvut plussataan yhteen. Tämä saatu luku kerrotaan kymmenellä sekä mäskäystehokkuudella. Lopuksi vielä jaetaan saatu arvo oluen litramäärällä.

19 EBC, vaikkakin samea

Tämän oluen tapauksessa väriarvo lasketaan siis seuraavasti:

2,3kg x 5 EBC + 0,125 x 100 + 0,125 x 4,5 (Carapils EBC:n keskiarvo)
= 24,6 x 10 x 0,78 (mäskäystehokkuus)

Jaetaan vielä litramäärällä 10

= 19 EBC

Tuo pitää mielestäni melko hyvin paikkaansa.

Jos käytössä on ei-mäskättäviä aineita joista irtoaa väriä olueen, niin niiden tapauksessa ei tietenkään pidä ottaa tuota mäskäystehokkuutta huomioon.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...