maanantai 20. kesäkuuta 2016

Rauhanvuoren Panimon Cascadepläjäys vol. 4 (APA)

Maistelussa Rauhanvuoren Panimon tuhdisti humaloitu APA. Reseptin perusteella tuntuu melkein menevän IPAn puolelle.
nro 64 Cascadepläjäys vol 4:
Muntons Extralight 2000g DME + Brewferm Amber 650g DME - Fermentis US-05 nesteytettynä
Rauhanvuoren lähde 20,0L kiehuvaa
Melkko 30L -> käyntilämpö n.18'C Komero
Humalat pelletti :
50min 25g Northern brewer 10,2%
25min 80g Cascade 7,8%
Kuivahumalat 200g Cascade
IBU = "93"
EBC = 9,3
OG = 1.050 FG = 1.012 = n.5,3%
03.04.2016 Keittelyt ja hiivaus (19'C).
26.04.2016 Kuivahumalointi 10g/l cascadepellettiä keitetyssä humalasukassa
02.05.2016 Pullotus 95g dextroosi / 17L, ruskeat 0,3L pullot, siniset korkit.

Eniten reseptissä kiinnittää huomiota kuivahumalan määrä. 10g / litra kuivahumalaa! Aromipuoleen on siis panostettu eikä humalaa ole säästelty. Maisteluhetkellä oluella on ikää tasan 7 viikkoa.Ulkonäkö: Vaahtoaa reilusti kaataessa. Pysyvä vaahto. Utuinen, keltainen väri.

Tuoksu: Tuoksu on raikas, ehdottomasti humalainen. Tarkemmassa tuoksuttelussa löytyy kiwiä ja ananasta, vähän kukkaisuutta. Ei mitään trooppisen sitruksista/greippistä tuoksua mitä cascadesta yleensä irtoaa. Mutta oikein miellyttävää. Mallas aikalailla taustalla, vain aavistus karamellimaltaan makeutta. Lämmetessä karkkimaisuus eli maltaan makeus sekä kukkaisuus korostuu.

Maku: Kuin humalamehua! APAn tunnuspiirteet täyttyvät hienosti, eikä mennä liiaksi IPAn suuntaan. Hiilihapotus on kohdallaan tälle tyylille. Katkeron puraisu ei ole liian voimakas, mutta humalan makua on runsaasti. Ennen nielaisua humala todellakin maistuu ja se on tuota kukkaista laatua, ei mene onneksi saippuaisuuden puolelle. Jälkimaussa katkero jää suuhun pyörimään. Se on nyt sitä greippistä katkeroa. 5,3% voltit auttavat siinä, ettei runko jää liian ohueksi, kuten kauppavahvuisissa APA -oluissa, joissa katkerointi tuntuu usein karskilta ja päälleliimatulta.

Yhteenveto: Hieman yllättäen 200g cascadea ei tuottanut kovin pirskahtelevan trooppista aromia, vaan ennemmänkin tuollaista lempeämpää aromia, kukkaa ja kiwiä. Helposti juotava, raikkaan kesäinen ja oikein miellyttävän makuinen APA. Tykkään tästä todella paljon. Kyllä tätä joisi pullon jos toisenkin. Nämä Cascadepläjäykset ovat taattua laatua Rauhanvuoren Panimolta.

Arvosana: 8 / 10

2 kommenttia :

  1. Aromipuoli oli pettymys myös itselleni, ihmetyttää ettei irronnut kovin kummoisia aromeita kyseisellä määrällä. Itse epäilen, että asiaan vaikutti humalasukan käyttäminen näin suuren määrän kanssa. Asiaa ei auttanut vaikka heiluttelin käymisastiaa kuivahumaloinnin aikana. Seuraavaksi kokeilen samaa reseptiä niin, että kuivahumaloin ilman humalasukkaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yrittämisestä ei jäänyt ainakaan kiinni noilla määrillä. Ei varmaan ole haitaksi, jos keittoonkin heittää kourallisen aromihumalaa.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...