keskiviikko 5. maaliskuuta 2014

Miksi kotiolutta?

Mielenkiintoni kotioluen valmistukseen lähti olutharrastuksesta ja nousevasta kiinnostuksesta erityylisiä oluita kohtaan. Halusin kokeilla voiko kotioloissa valmistaa maistuvaa olutta. Samalla halusin perehtyä oluen valmistuksen saloihin ja sen myötä lisätä tietouttani oluesta.

Tiesin entuudestaan, että oluen valmistukseen tarvitaan neljää eri ainetta: vettä, (ohra)mallasta, humalaa ja hiivaa, mutta koko oluentekoprosessi oli lievästi sanottuna mystinen. Nyt olen oppinut sen, että oluen valmistaminen ei ole ollenkaan mystistä touhua, vaan erittäin yksinkertaista ja hauskaa puuhaa. Se saattaa vaikuttaa monimutkaiselta ja siitä saa tehtyä monimutkaista, mutta aloittelijan ei kuitenkaan tarvitse tietää kaikkea oluesta valmistaakseen maistuvaa olutta. Netti on täynnä hyviä ohjeita aloittelijoille, ja suosittelen etenkin Kotiolut -keskustelupalstaa, josta löytyy kattavasti tietoa aiheesta. Youtube -kanavista kotiolueen keskittyvä CraigTube on ollut erittäin suureksi avuksi.

Oli kyse sitten isosta panimosta tai kotipanimosta, oluen valmistus tapahtuu fysikaalisesti aivan samalla tavalla. Kotioloissa pystyy tekemään taitojen karttuessa juuri sellaista olutta mistä on itse unelmoinut. Olutta, joka pärjää vertailussa kaupallisia verrokkeja vastaan, ja joka on kaiken lisäksi moninverroin halvempaa. Itselläni on vasta kaksi olutsatsia tehtynä, mutta olen jo nyt kokenut sen verran riemukkaita hetkiä tämän harrastuksen parissa, että voin suositella oluen kotivalmistusta jokaiselle oluen ystävälle. Alkon monopoli sekä Suomen alkoholiverotus pitävät huolen siitä, että harrastukseni tulee jatkumaan hamaan tulevaisuuteen saakka. Kotipaneminen on siis eräänlaista laillista veronkiertoa! Ja onhan se tietyllä tapaa juhlallista, kun voi juoda itse omin kätösin valmistamaa olutta ja tarjoilla sitä muillekin maisteltavaksi. Siitä ei meininki oikeasti parane.

Pieneltä sähläykseltä ei ehkä voi välttyä, kun on valmistamassa olutta ensimmäistä kertaa. Itse en ainakaan välttynyt. Tulen tässä blogissa kertomaan kaikista kommelluksista mitä itselleni on sattunut, jotta muut välttäisivät mahdollisesti samat virheet. Ja tulen jatkossakin kertomaan.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...