tiistai 31. toukokuuta 2016

Kotiolutarvio: Rauhanvuoren Panimon Leicht Weissbier "Poikaolut"

Lämpimään päivään sopii erinomaisesti virkistävä vehnäolut. 28 asteen keli ja vuoden lämpimin päivä suorastaan jo vaatii pienen parveketuokion vehnäoluen kera. Jääkaapista löytyykin sopivasti Rauhanvuoren Panimon (kotipanimo) valmistama Leicht Weissbier, eli kevyt vehnäolut.

Ennakkotiedoissa mainitaan että kyseessä on neljäs olut samalla reseptillä ja olut on pantu esikoispojan syntymän kunniaksi. Järjestyksessään panimon 57. olut.

Raaka-aineina vesi, Brewfermin Wheat DME, Amber DME ja Brewbody, hiivana WB-06
Hallertau Perle -humalan kera 15 minuutin keitto
OG: 1.034
FG: 1.005
Alkoholi: n. 4%
Pullotettu 19.12. 2015

Arvosteluhetkellä oluella on ikää reilut 5kk.

Heti pullon suusta nuuhkaistessa (ennen oluen kaatamista) huomaa, että kyseessä on vehnäolut. Nimittäin ensimmäisenä tuoksuna nenään työntyy banaani. Kaadoin oluen lasiin hiivojen kera kuten tyyliin kuuluu ja kuten oli valmistajan ohjeistus. Väri on hiivojen kanssa rusehtavan oranssi ja ymmärrettävästi samea, aivan perinteisen hefeweizenin näköinen kaikin puolin. Vehnäoluelle tyypillinen vaalea vaahtokukka muodostuu oluen päälle. Lasista tuoksutellessa banaania ei enää niin paljon ole. Tuoksussa on selkeästi vehnää, vienoa maltaista makeutta, aavistus mukavaa kirpeyttä joka ei ole kuitenkaan ole happamuutta kuten omassa vehnäoluessani.




Maku alkaa hiilihappoisuudella, joka on juuri sopiva tässä oluessa. Mukavan pehmeä suutuntuma näinkin kevyeen olueen. Vehnäoluen makua on mielestäni jotenkin vaikea kuvailla, mutta tämä maistuu konstailemattomalle vehnäoluelle, joka ei yritä olla yhtään enempää eikä vähempää kuin perus vehnäolut. Ei käännytä sitruksen / happamuuden puoleen, eikä vehnäisyys / hiivaisuus lyö myöskään yli. Tasapainoinen makumaailma ja olut on juuri sitä mitä nimi antaa odottaa, eli kevyt vehnäolut Saksan malliin. Virkistävää ja nautittavaa olutta, kyllä vaan maistuu tällaisena lämpimänä päivänä! Mainittakoon tosin että ~prosentti lisää alkoholia tekisi makuunkin vielä terää ja toisi hieman runsautta. Maun keveys alkaa korostumaan lasin tyhjentyessä.

Kotitekoisista vehnäoluista sanotaan, että ne ovat parhaimmillaan tuoreena, tai ovat ainakin juomakelpoisia hyvin nopeasti pullotuksen jälkeen. Oman kokemukseni myötä minulla on vahvistunut käsitys siitä, että vehnäolut voi parantua huomattavastikin ajan kanssa. Happamuus vähenee ja tasapaino alkaa löytymään paremmin. Tämänkin oluen resepti vaatii ennakkotietojen perusteella vähintään 3kk kypsytyksen huoneenlämmössä. En yhtään ihmettele, jos tätä samaa reseptiä on käytetty jo nelisen kertaa, sillä varsin tyylipuhdas vehnis on kyseessä.

Yhteenveto:

Kaikin puolin onnistunut ja puhtaan makuinen vehnäolut. Parempaa kuin monet kaupasta saatavat vehnäoluet. Jos arvostelisin tämän oluen Untappd -sovelluksessa, niin antaisin arvosanaksi 3,5 / 5. Korkein arvosana jonka olen antanut vehnikselle on 4 / 5, joten kauas ei jäädä parhaimmista maistamistani vehniksistä. Eli pisteet tuplattuna:

7 / 10

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...