Tämän oluen kanssa kävi siis sillä tavalla että ominaispaino tippui käymisen aikana huomattavan paljon 1.052 > 1.006, joten attenuaatio oli peräti 90%. Attenuaatio on tavallaan hiivan hyötysuhde, eli se kertoo paljonko hiiva ahmii sokereita käymisen aikana. Hyötysuhde on normaalisti n. 70-80 prosenttia, mutta nyt siis jostain syystä mentiin aika rajuihin lukemiin. Joissain kuivissa ja happamissa belgioluissa ilmeisesti tähdätään korkeaan attenuaatioon, mutta APA -tyyliin se ei kuulu. Jo tuossa vaiheessa ajattelin että tämä olut tuskin tulee maistumaan aivan siltä kuin olin suunnitellut. Alkoholia tuli yhden prosenttiyksikön verran lisää, ja olut kävi todella kuivaksi. Ehkä se vain kuuluu asiaan, ettei ensimmäisellä kerralla kaikki voi mennä täydellisesti putkeen.
Olut on tässä vaiheessa vielä samea ja läpinäkymätön. Chill haze -efekti on läsnä tässä oluessa kuten aikaisemmissakin. Väri on tumman meripihkainen ja päälle muodostuu saippuakuplamainen vaahto, joka ei vielä ole kovinkaan pysyvä. Alkoholia on 6,4%, mikä voi myös vaikuttaa vaahdon pysyvyyteen. Kypsyminen saattaa parantaa tilannetta.
Maku löi yhtälailla ällikällä. Parhaiten olutta ehkä kuvaa seuraava luonnehdinta: Olut maistuu aivan siltä kuin APA -tyylistä olutta olisi lantrattu Duvelilla. Tässä vaiheessa täytyy muistuttaa, että olut on ollut vasta viikon ajan pullossa, enkä tiedä onko tuo belgi -viba pysyvä vai väistyvä ominaisuus. Tuoksun osalta tuo banaani on alussa voimakas, mutta katoaa hetken päästä olemattomiin. Banaanin esterit oluessa voivat johtua monestakin asiasta. Korkea käymislämpötila voi olla yksi syyllinen. Minulla olut käy siis huoneenlämmössä, n. 22:ssa asteessa. Toinen mahdollisuus on tietysti villihiiva tai bakteeri, joka on päässyt mellastamaan oluessa.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Edellisistä maisteluista on jo muutama päivä aikaa ja päätin tässä blogia kirjoitellessa korkata yhden oluen lisää. Ensimmäinen huomio on se, että tuoksu on nyt selkeästi vähemmän vehnäolutmainen. Makeaa karamellimallasta! Olen aistivinani jopa aavistuksen mäntyistä humalaa tuoksussa. Maku alkaa myös olla entistä lähempänä APAa. Ehkä tuo banaanisuus oli vain hiivan metkuja, joka kypsymällä häviää. Nyt tämä olut nimittäin tuoksuu paljon enemmän tavanomaiselle amerikkalaiselle pale alelle, eikä banaania ole kuin pieni häivähdys. Jälkimaussa on hieman alkoholin pistävyyttä, joka ehkä tulee pehmenemään kypsymisen aikana. Jälkimaku on maltaisen alkoholinen. Runko taas on kevyen ja keskitäyteläisen välillä. Olisihan se kiva jos tässä olisi enemmän runkoa ja vähemmän alkoholia. Täytyypä tarkkailla maun kehittymistä.
Ohuempi lasi, vaaleampi väri |
Tässä vaiheessa kotiolutharrastusta minua ei hirveästi edes haittaa, vaikka olut ei maistu aivan täydellisesti juuri siltä miltä sen pitää. Ensimmäinen tavoite on se, että oluesta tulee edes jossain määrin juomakelpoista. Laatuseikkoihin voi sitten tulevaisuudessa kiinnittää enemmän huomiota, kun touhuun tulee enemmän rutiinia. Vähän sähellystä tämä oluen valmistus vielä on.
Pikkuhiljaa kohti täydellistä olutta.
Ei kommentteja :
Lähetä kommentti