Oluen valmistusvälineiden hankinta on investointi, joka kirpaisee vain kerran. Se tulee melko nopeasti maksamaan itsensä takaisin. Siinä vaiheessa kun ensimmäinen olutsatsi on valmiina nautittavaksi, ei enää tule mietittyä paljonko välineet maksoivat. Samalla voi laittaa jo seuraavan satsin tulemaan. Tässä on listattuna välineet, joita tarvitaan (uute)oluen valmistuksessa:
- Käymisastia (esim. Prismasta, n.14e)
- Vesilukko ja tiiviste (tulee käymisastian mukana)
- Desinfiointiainetta (maksaa muutaman euron)
- Lämpömittari (n. 5e)
- Ominaispainomittari (ei pakollinen, mutta erittäin suositeltava, n. 5e)
- Kauha / lasta sekoittamista varten
- Kattila
Nämä kaikki löytyvät kauppojen viini- ja oluttarvikeosastoilta, ja osa löytyy varmasti jo entuudestaan kotoa. Prismoissa ja Tarjoustaloissa on käymisastioita myynnissä, mutta esimerkiksi Citymarketeissa en ole niitä enää nähnyt. Reilun parinkympin panostuksella saa siis välineet oluenteon ensimmäistä vaihetta varten. Pullotusvaiheessa tarvitaan lisää välineitä:
- Lappo (esim. punainen viinilappo Prismasta tai Tarjoustalosta, n. 5e)
- Pulloja (ruskeita 0,33 tai 0,5 litran lasisia olutpulloja)
- Kruunukorkkeja (maksaa muutaman euron)
- Korkituslaite (n. 15e)
Olutpulloja tarvitaan yllättävän paljon. 20 litran satsiin tarvitaan 40kpl puolen litran pulloa tai vastaavasti 60kpl 0,33 litran pulloja. Helpoin ja nopein tapa hankkia pulloja on käydä kaupasta ostamassa muutama korillinen tyhjiä pulloja panttihintaan. Toinen vaihtoehto on alkaa säästämään tyhjiä pulloja, kunnes niitä on kertynyt tarpeeksi. Suosittelen 0,5 litran pulloja, sillä ne vähentävät työn määrää. Pullojen desinfiointi ja oluen pullotus vie sitä enemmän aikaa mitä enemmän pulloja on pestävänä / täytettävänä. Alaan erikoistuneet liikkeet myyvät myös oluenvalmistussettejä, joissa on kaikki tarvittavat välineet oluen valmistusta varten. Linkkiosiosta löytyy linkit nettikauppojen sivustoille (Brewcat, Lappo, Melkko).
Kaikkien välineiden alkuinvestointi tulee olemaan noin 50-60 euroa. Näillä välineillä pystyy valmistamaan hyvää olutta omassa keittiössä. Kaikki muu riippuu raaka-aineista sekä valmistusprosessista. Niistä tulen kertomaan seuraavissa blogipäivityksissä.
Morjens! Loistoblogi, oon lukenut paljon postauksiasi ja saanut hyviä neuvoja oman olueni valmistamiseen. Teen Cooper'sin English bitteriä uutteesta ja saa nähdä minkälaista tulee.
VastaaPoistaTähän olutpullohommaan pitää kommentoida, että ilmeisesti enää pulloja ei voi ostaa tyhjinä kaupoista. Kävin tänään Citymarketissa infotiskillä kyselemässä korillista tyhjiä pulloja, ja myymäläpäällikkö sitten kertoi että pulloja ei myydä mutta koreja voi kyllä ostaa kuulemma. Outo homma. Täytyy vielä käydä Siwat ja muut kaupat läpi, josko olisi eri meininki.
Moro! Kiitos palautteesta ja mahtavaa jos blogistani on ollut hyötyä. Kyllä bitteristä varmasti tulee hyvää.
PoistaJaahas, erikoista. Kyllä luulisi että pulloja voi panttihintaan ostaa. Ehkä pienemmissä kaupoissa ollaan joustavampia.
Joo, täytyy vielä käydä kyselemässä pienemmistä. Tai sitten notkumaan Cittarin pullonpalautusautomaatin viereen ja iskemään vitosen seteli jollekin kaverille jolla on korillinen tyhjiä pulloja :D
PoistaTai sitten viimeisenä vaihtoehtona on... klup... ostaa kori kaljaa myymälän puolelta.
Morjens vielä!
VastaaPoistaSain PALPA:lta vastauksen kun kyselin että miksei Cittarilta voi ostaa tyhjiä pulloja, vastaus kuuluu:
"Hei,
Uudelleentäytettävät ruskeat olutpullot omistaa panimot, jotka myyvät niissä tuotteitaan. Citymarketin kauppias ei voi näin ollen myydä tyhjiä pakkauksia, sillä ne ovat osa panimoiden omaa ja Ekopullo Ry:n hallinnoimmaa uudelleentäytettävien pullojen pantillista palautusjärjestelmää.
Kotikäyttöön myydään erilaisia lasipulloja joissan tavarataloissa ja verkkokauppojakin löytyy. Voit toki myös tiedustella suoraan panimoilta, voiko heiltä ostaa pieniä eriä heidän pullojaan.
Ystävällisin terveisin,
PALPA"
Ahaa, okei. Voin kuitenkin taata, että harrastuksen edetessä niitä pulloja on kaikki paikat täynnä, kun kaupasta ostetut olutpullot tulee yleensä jemmattua kaappiin :D
PoistaToi on tietysti hyvä taktiikka, että ostaa suoraan joltain pulloautomaatin täyttäjältä korit pois.
Itse tosiaan ostin pari korillista pulloja Valintatalosta panttihintaan. Olen myös myöhemmin huomannut 0,33l pullojen olevan erittäin käteviä, vaikka pienempi pullokoko lisääkin työn määrää. Aina ei nimittäin tee mieli juoda puolen litran olutta, vaan useimmiten pienempi riittää. Samalla olutta säästyy pidemmäksi aikaa, kun pullokoko on pienempi. Kummassakin on siis puolensa ja yleensä pullotan oluita sekä 0,33 litran että 0,5 litran pulloihin.
Heippa! Kiitos tästä blogista, ehkä uskaltaudun itsekin kokeilemaan lähiaikoina kotiolutta :) Kysyisin vielä pulloista, onko sinulla kokemusta niistä pulloista, joissa kruunukorkin sijaan on sellainen muovinen, tiivistetty korkki joka toimii metallikääntimellä, ns. marjamehupullon korkki? Sellaisin on tullut säästettyä valmiiksi kaappiin, mutta mietin onko niiden korkki kuitenkaan tarpeeksi tiivis uusiokäytössä.
VastaaPoistaT. Anika
Hei! Kannattaa ihmeessä kokeilla oluen valmistusta. Se on erittäin palkitsevaa monellakin tapaa.
PoistaTarkoitatko tällaisia korkkeja? http://www.lappo.fi/product/528/patenttikorkki-3-kpl Omakohtaista kokemusta ei ole, mutta luulisin noiden käyvän myös kotioluen valmistukseen. Kokeilemalla se selviää, että tuleeko hiilihappoja tulee olueen :) Eri juttujen ja valmistustapojen testaaminen on mielestäni oleellinen osa koko oluen valmistusta. Siinä sitten huomaa mitkä jutut toimivat ja mitkä eivät. Ajan myötä voi alkaa noudattamaan niitä toimintatapoja, jotka toimivat itselle parhaiten ja tuovat parhaimman lopputuloksen.