Valmiina pullotukseen |
Pullotin oluen 10 vuorokauden kuluttua käymisen alkamisesta, kun aikaa pullotukselle vihdoin liikeni. Tässä siis vielä panopäivän stoori tästä oluesta. Pullotuksessa taisi kaikkiaan mennä aikaa sellaiset kolme tuntia. Pullojen desinfiointi ja huuhtelu vei melkeinpä eniten aikaa. Lappoaminen ja korkittaminen ovat sentään mielekkäämpää touhua. Nyt alkaa selkeästi löytymään jonkinlaista rutiinia näissä pullotustouhuissakin, eikä homma ole täydellistä sählinkiä koko ajan. Nyt tulee toimittua selkeästi johdonmukaisemmin verrattuna pariin ensimmäiseen olutsatsiin.
Keitin (eli desinfioin) jälkikäymissokerit kattilassa. Lisäsin jäähdytetyn sokeriliemen pullotusastiaan ja lapposin oluen taas siihen päälle. Tämä tuntuu nyt luontevalta tavalta lisätä jälkikäymissokerit olueen, varsinkin jos olutsatsi on 16 litraa tai alle jolloin pullotusastiani tilavuus riittää. Jos teen isompia satseja, niin sitten täytyy varmaan taas lisätä sokerit suoraan pulloihin. Se on toisaalta kontaminaatioriski, jos käyttää sokeria joka on lojunut avatussa pussissa. Jälkikäymissokerina käytin dekstroosia, jota lisäsin 70 grammaa 15 litraan olutta. Tällä määrällä haen hieman miedompia hiilihappoja. Parissa viimeisessä oluessa hiilihapot ovat olleet muutenkin melko voimakkaat, joten ehkä parempi muutenkin laittaa jälkikäymissokeria hieman vähemmän. Tällainen tumma portteri ei mielestäni kuitenkaan vaadi mitään kovin tykkejä hiilihappoja.
Oluen lopullinen ominaispaino oli 1.012, joten alkoholia tässä oluessa tulee lopulta olemaan 5,4%. Maistoin olutta pullotuksen yhteydessä ja hyvältähän se maistui. Siinä oli sellaista tumman oluen tuntua sekä portermainen paahteisuus jälkimaussa. Humalan maku ja katkero olivat myös hyvin linjassa siihen nähden mitä oletin. Melko pehmeä humalointi, joka tuntui juuri sopivasti. Eiköhän tästä ihan hyvä olut tule. Toistaiseksi vaikuttaa ainakin hyvältä.
Mekaaninen korkituslinjasto |
Nyt 1-2 viikkoa jälkikäymistä huoneenlämmössä ja sen jälkeen pullot jääkaappiin ja kellariin kypsymään.
Ei kommentteja :
Lähetä kommentti