tag:blogger.com,1999:blog-8998693188460821781.post2717541287382226557..comments2023-10-11T11:26:53.006+03:00Comments on Kotiolutta: Ensimmäinen uuteolut: Astonishing AleTupla-Vhttp://www.blogger.com/profile/06181199775037207138noreply@blogger.comBlogger19125tag:blogger.com,1999:blog-8998693188460821781.post-50246173983945288502019-05-13T20:18:58.916+03:002019-05-13T20:18:58.916+03:00Mahtavaa! Toivottavasti tuli hyvää!Mahtavaa! Toivottavasti tuli hyvää!Tupla-Vhttps://www.blogger.com/profile/06181199775037207138noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8998693188460821781.post-35672513282437564242019-02-07T10:18:26.219+02:002019-02-07T10:18:26.219+02:00tämän innoittamana lähdin kanssa kokeilemaan, lait...tämän innoittamana lähdin kanssa kokeilemaan, laitoin 2kpl finlandia uutetta n. 1kg sokeria ja hiivaa puolitoistapussia hyvin lähti käymään ja käy edelleen 2pv jälkeen, saapa nähä millasta tavaraa tulee Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8998693188460821781.post-33914885194588125792017-08-24T18:43:49.950+03:002017-08-24T18:43:49.950+03:00Kiitos palautteesta! :)Kiitos palautteesta! :)Tupla-Vhttps://www.blogger.com/profile/06181199775037207138noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8998693188460821781.post-78012019102754034642017-07-19T13:26:06.488+03:002017-07-19T13:26:06.488+03:00Kiitos mainiosta blogista! Informatiivisia ja hyvi...Kiitos mainiosta blogista! Informatiivisia ja hyvin kirjoitettuja artikkeleita, jotka palvelevat aloittelevia olutharrastajia erinomaisesti pitkälle tulevaisuuteen!<br /><br />Olisin varmasti monta kertaa mennyt metsään ilman tämän blogin vinkkejä.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8998693188460821781.post-71384928669218466762016-04-12T10:57:54.488+03:002016-04-12T10:57:54.488+03:00Hei! Onko kukaan lisännyt ohranjyviä, valmis olutp...Hei! Onko kukaan lisännyt ohranjyviä, valmis olutpakkauksen oluen teossa? Jos on, niin miten on ne ohranjyvät käsitellyt ym. Mamihttps://www.blogger.com/profile/12539062218921528695noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8998693188460821781.post-51873873552153246612016-03-26T11:18:18.508+02:002016-03-26T11:18:18.508+02:00Käy kyllä. Samanlaista olutta pitäisi tulla kuin y...Käy kyllä. Samanlaista olutta pitäisi tulla kuin yllä, kun puolittaa määrät. <br /><br />Yhdellä uutepakkauksella kannattaa tehdäkin pienempi satsi mitä ohjeet sanoo. Näin tulee makua ja prosentteja enemmän.Tupla-Vhttps://www.blogger.com/profile/06181199775037207138noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8998693188460821781.post-52793593127327674322016-03-25T19:06:04.551+02:002016-03-25T19:06:04.551+02:00Eikös tämä reseptisi käy myös 1 paketin(1kg) finla...Eikös tämä reseptisi käy myös 1 paketin(1kg) finlandia satsille, puolittaa vain määrät?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8998693188460821781.post-26481093137340278202016-03-04T16:35:02.715+02:002016-03-04T16:35:02.715+02:00Hyvä vinkki. Itselläni on tällä hetkellä käytössä ...Hyvä vinkki. Itselläni on tällä hetkellä käytössä teleskooppilappo, joka helpottaa jo oleellisesti pullotuspäivän touhuja. Ei ole ikävä Melkkon punaista viinilappoa. Hanallisen käymisastian aion hankkia jossain vaiheessa ja siihen ehdottomasti pullontäyttäjä lisäksi.Tupla-Vhttps://www.blogger.com/profile/06181199775037207138noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8998693188460821781.post-6462428742585074502016-03-04T02:17:55.941+02:002016-03-04T02:17:55.941+02:00Vinkki pullotukseen: osta pönttö hanalla ja siihen...Vinkki pullotukseen: osta pönttö hanalla ja siihen pullotuslaite, maksaa noin 30-35€, helepottaa operaatiota kummasti. Se teleskooppilappo on ihan soiva peli, kun sen käytön oppii ja viinien pullotuksen, pöntöstä pönttöön hommisaa hoitaa asiansa. Mutta olusiin ja siduihin ostakaa se hanapönttö. Lappoatte sinne vain käymisen jälkeen oluet, ei tarvitse pullotuksen aikana sakasta murehita kun jää käymisastiaan. Helpompaa ja siistimpää. Samalla voi sekottaa jälkkörisokurit suoraan pönttöön ju alkaa pullottamaan.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8998693188460821781.post-83271745161010118792016-02-03T17:48:35.985+02:002016-02-03T17:48:35.985+02:00Ensimmäisen oluen muistaa kuin eilisen. Siihen lii...Ensimmäisen oluen muistaa kuin eilisen. Siihen liittyi niin paljon uutuudenviehätystä ja innostusta. Toki se innostus on edelleen läsnä, mutta ensimmäisen oluen kohdalla se oli sellaista malttamatonta innostusta. Mukava noita on muistella jälkikäteen.<br /><br />Ehdottomasti kannattaa alkaa jälleen tekemään olutta! Pienpanimoiden yleistyessä myös kotioluen valmistus on lisääntynyt, ja yhä useampi rohkenee kokeilemaan uutta harrastusta. Toki hienoa jos saadaan vanhojakin tekijöitä jälleen innostumaan oluenpanosta. Uutteetkin ovat vuosien varrella kehittyneet ja valikoima monipuolistunut.Tupla-Vhttps://www.blogger.com/profile/06181199775037207138noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8998693188460821781.post-69698446956645555812016-02-03T10:10:56.160+02:002016-02-03T10:10:56.160+02:00Pitänee taas alkaa tekemään itse olutta. Itse tein...Pitänee taas alkaa tekemään itse olutta. Itse tein aikoinaan 90-luvun alkupuolella ensimmäiset satsit juurikin tuosta Finladia uutteesta ja hyvää tuli (taisi maksaa silloin 24mk). Ohjeet valmistamiseen sain silloiselta työkaveriltani joka oli vuosia jo tehnyt oluensa itse. <br /><br />Perushankinnoiksi hän ohjeisti: 5L kattila, kauha, aktiivihiilisuodatin, vesilukko, käymisastia, lappo, korkituslaite, desinfiointiaine, ominaispainomittari, lämpömittari (viinimittari) ja pullopesuri.<br /><br />Ja tällä mentiin: Kattila (vain oluen valmistusta varten) Kattilaan vesi (aktiivihiilisuodattimen läpi), sinne sekaan uute ja kilo sokeria ja annettiin lämmitä niin pitkälle että melkein kiehui samalla hämmentäen. Kuuma sekoittunut uute käymisastiaan ja loppu kylmä vesi aktiivihiilisuodattimen läpi astiaan, lämpötila kohdilleen hiiva astiaan ja odottelemaan.<br /><br />Pullotus jälkikäymis sokerin kera ja taas odottelemaan.<br /><br />Pullopesurin (sen sellaisen V-muotoisen jonka saa suoraan hanaan) ostin vasta toiseen satsiin, kun olin huomannut kuinka vaivalloista pullojen huuhteleminen oli desinfioinnin jälkeen.<br /><br />En nyt enää muista kauanko tuo satsi kesti käydä, mutta pullotuksen jälkeen vielä sai olla useamman viikon koskematta, olisikohan ollut 2-3 viikkoa. Prosesntit taisi olla jotain 7% luokkaa, ehkä enemmänkin (ei muista enää niin pitkälle) mutta hyvää tuli. Alkoholi ei maistunut läpi yhtään ja olutta pystyi juomaan kuin limpparia, niin hyvää siitä tuli. Siitä lähtien tuli itse tehtyä oluet varmaan seuraavat 5-10 vuotta.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8998693188460821781.post-55742318370132639652016-01-10T18:11:26.870+02:002016-01-10T18:11:26.870+02:00Hienoa! Aikalailla samoihin ominaispainoihin siis ...Hienoa! Aikalailla samoihin ominaispainoihin siis pääsit kuin minäkin. Nyt sitten vaan malttia ja odottelua, että olut kypsyy. Muistan vaan tämän ensimmäisen oluen kohdalla, ettei millään malttanut odottaa oluen kypsymistä. Mitä enemmän alkaa kotiolutta olemaan varastoissa, sitä paremmin maltti säilyy näissä touhuissa. Toki yksi pullo viikossa kannattaa aina maistella kypsymisvaiheessa, jotta huomaa miten maku kehittyy. Kuukauden kypsyttelyn jälkeen tämän pitäisi kuitenkin olla valmista tavaraa.<br /><br />Kannattaa hommata jossain vaiheessa automaattilappo, niin pullottaminen helpottuu huomattavasti.Tupla-Vhttps://www.blogger.com/profile/06181199775037207138noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8998693188460821781.post-91466370053261427852016-01-10T17:38:47.479+02:002016-01-10T17:38:47.479+02:00Pullotin oluen 4 päivää käymään laittamisesta, jol...Pullotin oluen 4 päivää käymään laittamisesta, jolloin ominaispainona oli 1.011 (Käymään laittaessa oli 1.041). Mainittakoot, että itsellä oli myös paljon ongelmia lapon kanssa (Tokmannilta ostettu teleskooppi lappo).Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8998693188460821781.post-43962610938965926062016-01-10T13:00:55.538+02:002016-01-10T13:00:55.538+02:00Kiitos palautteesta!
Mahtavaa kuulla että blogin...Kiitos palautteesta! <br /><br />Mahtavaa kuulla että blogini on toiminut innoittajana ja tiedon lähteenä. Tämä Finlandia -hiiva taitaa käyttää oluen aika nopeasti, niin kävi minullekin. Oluesta pitäisi tulla hyvää, jos samalla tyylillä olet tehnyt. Onnea uuteen harrastukseen!<br /><br />Jokos olut on pullotettu?Tupla-Vhttps://www.blogger.com/profile/06181199775037207138noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8998693188460821781.post-79633838362411835292016-01-05T13:54:21.407+02:002016-01-05T13:54:21.407+02:00Loistava ja selkeä blogi!
Pitemmän aikaa oluen te...Loistava ja selkeä blogi!<br /><br />Pitemmän aikaa oluen tekemisestä kiinnostuneena, aloin vihdoin tosissaan lukemaan siitä netin ihmeellisessä maailmassa, ja tämä sivusto tuli vastaan ja sen turvin on nyt ensikokeilu käymässä.<br />Ensikokeilun suhteen halusin kohtuu varman lopputuloksen, joten päätin melkotarkasti noudattaa omaasi, tosin omalla kohdallani laitoin tuon noin 1,5 pakettia Finlandian mukana tullutta hiivaa.<br /><br />Laitoin olueni käymään toissapäivänä iltapäivästä ja vesilukosta alkoi kuulumaan iloista pulpahtelua loppuillasta. Eilen käyminen oli todella voimakasta ja tänään se on selkeästi alkanut hidastumaan. Kirjoitus hetkellä noin kaksi-kolme pulpahdusta minuutissa.<br /><br />Cheers!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8998693188460821781.post-38640252757875489712015-06-29T17:39:02.680+03:002015-06-29T17:39:02.680+03:00Hei! Kiva kuulla! Olen yrittänyt kirjoittaa siten,...Hei! Kiva kuulla! Olen yrittänyt kirjoittaa siten, että aloittelevilla kotipanijoilla olisi mahdollisimman helppoa aloittaa uutta harrastusta.Tupla-Vhttps://www.blogger.com/profile/06181199775037207138noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8998693188460821781.post-6455739567713977312015-06-28T17:49:39.325+03:002015-06-28T17:49:39.325+03:00Itsekin olen viimeaikoina innostunut tekemään omaa...Itsekin olen viimeaikoina innostunut tekemään omaa olutta. Tämä sivusta on ollut kyllä ensimmäisiä ja parhaita tiedonlähteitä.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8998693188460821781.post-83360504294278106522014-08-13T16:41:48.563+03:002014-08-13T16:41:48.563+03:00Laitoin vain toisen hiivapakkauksen, mutta olisi o...Laitoin vain toisen hiivapakkauksen, mutta olisi ollut ehkä kannattavaa laittaa kummatkin. Käyminen kesti vain pari päivää, kun normaalisti se kestää n. viikon. Nopea käyminen saattoi johtua siitä, ettei hiivaa ollut tarpeeksi. Tämän oluen tapauksessa 1½ pakettia tuota Finlandian hiivaa olisi ollut sopiva määrä. <br /><br />Tarvittava hiivan määrä riippuu OG -arvosta ja nesteen määrästä. Sopivan hiivamäärän voi tarkistaa kätevästi täältä: http://www.mrmalty.com/calc/calc.htmlTupla-Vhttps://www.blogger.com/profile/06181199775037207138noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8998693188460821781.post-91788693480472315492014-08-13T15:32:20.389+03:002014-08-13T15:32:20.389+03:00Käytitkö tuossa oluessa (tai yleensä kahta uutepak...Käytitkö tuossa oluessa (tai yleensä kahta uutepakkausta käytettäessä) molemmat hiivat pakkauksista vai vain toisen, tuon tyylistä ajattelin kokeilla itse :)Anonymousnoreply@blogger.com