tag:blogger.com,1999:blog-8998693188460821781.post2552073913943845573..comments2023-10-11T11:26:53.006+03:00Comments on Kotiolutta: Ensimmäinen pussimäskäysTupla-Vhttp://www.blogger.com/profile/06181199775037207138noreply@blogger.comBlogger10125tag:blogger.com,1999:blog-8998693188460821781.post-59181490483516995392018-11-14T17:29:03.246+02:002018-11-14T17:29:03.246+02:00Ole hyvä! Olet varmaan päässyt jo maistelemaan olu...Ole hyvä! Olet varmaan päässyt jo maistelemaan oluttasi? Oliko ensimmäinen pussimäskäyksesi onnistunut? Omani oli varsin mukavan makuinen olut ja opettavainen kokemus. Tupla-Vhttps://www.blogger.com/profile/06181199775037207138noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8998693188460821781.post-83069278622340867972018-09-03T16:44:18.827+03:002018-09-03T16:44:18.827+03:00Kiitos ohjeista. Ei se oluen paneminen niin vakava...Kiitos ohjeista. Ei se oluen paneminen niin vakavaa olekkaan. Meinaa alkaa jo stressaamaan kaikki työvaiheet, kun parin päivän päästä alkaa ensimmäisen olutsatsin valmistus pussimäskäyksellä. Valmistusprosessi tulee olemaan hyvin samanlainen kuin sinulla. Op-mittaria tosin en meinannu särkeä. Katsotaan tuleeko pale alea vai punk-jaffaa eli kiljua. Tuliko tuosta muuten onnistunut oluterä?Villenoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8998693188460821781.post-4659474040626414542016-10-30T11:07:31.606+02:002016-10-30T11:07:31.606+02:00Pahoittelut myöhäisestä vastauksesta! On ollut nyt...Pahoittelut myöhäisestä vastauksesta! On ollut nyt vähän taukoa tässä bloggailussa. <br /><br />Maltaan ja humalien määrä riippuu oluttyylistä ja eräkoosta. Mitä enemmän mallasta, sitä enemmän alkoholia tulee olueen. Kannattaa ladata Brewmate -ilmaisohjelma, jolla voi kätevästi laskea sopivat määrät.Tupla-Vhttps://www.blogger.com/profile/06181199775037207138noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8998693188460821781.post-24104201887522910092016-10-06T01:05:44.743+03:002016-10-06T01:05:44.743+03:00Kiitos hyvistä ohjeista! Eiköhän näillä alkuun pää...Kiitos hyvistä ohjeista! Eiköhän näillä alkuun pääse kun pitäisi itse oluet saada porisemaan ja noi uutehommat ei kyllä kiinnosta pätkän vertaa (kaverin tekemät uuteoluet maistaneena) kaipaan autenttisempaa meininkiä vaikka vaivaloisempi onkin. Onko noi arvot "vakioita" että kuinka paljon mallasta laittaa esim 10 litraan, millä toleranssilla humalan ja maltaan määrän kanssa ei mene vituiksi hommat?Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/00046786477974995359noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8998693188460821781.post-14187858750269090592016-03-29T16:18:56.881+03:002016-03-29T16:18:56.881+03:00Juuri noin. Mäskäys yhdessä kattilassa uunissa. Yh...Juuri noin. Mäskäys yhdessä kattilassa uunissa. Yhdessä 10 litran kattilassa pystyy hyvin (pussi)mäskäämään 2,5 kiloa mallasta. 3 kiloa alkaa olla jo liikaa. <br /><br />Mäskäyksen jälkeen siirrän vierteen tosiaan kahteen kattilaan ja eräkoko mulla on yleensä ollut 12 litraa. Jos on enemmän mallasta vaativa vahvempi olut, niin olen pussimäskännyt (uunissa) toisessa kattilassa 2,5 kiloa mallasta ja loput olen mäskännyt toisessa 10 litran kattilassa siten, että olen pitänyt kattilaa hellalevyn reunalla ykkösteholla ja siirtänyt kattilaa sitä mukaa kun tarve vaatii. Aika hyvin lämpötilan saa pidettyä vakiona. Ja ilman mitään mäskäyspussia siis, pelkästään mallas + vesi.<br /><br />Noniin, siitä se lähtee, onnea oluen valmistukseen! :)Tupla-Vhttps://www.blogger.com/profile/06181199775037207138noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8998693188460821781.post-34084048458235627152016-03-27T18:27:35.486+03:002016-03-27T18:27:35.486+03:00OK kiitos selvennyksestä. Eli mäskäyksen jälkeen j...OK kiitos selvennyksestä. Eli mäskäyksen jälkeen jaat vierteen kahteen kattilaan, lisäät veden ja sitten keittelet näillä kahdella 10 L kattilalla. Et varmaankaan saa molemia kattiloita kerralla uuniin :)<br />Tein eilen satsin ohjeistuksesi tukemana ja OG:t ainakin meni kohdilleen...Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8998693188460821781.post-66036543765590528422016-03-26T11:44:16.360+02:002016-03-26T11:44:16.360+02:00Kiitos! Tuo oli ensimmäinen pussimäskäykseni, jote...Kiitos! Tuo oli ensimmäinen pussimäskäykseni, joten tämän blogikirjoituksen aikaan oli paljon vielä kysymyksiä ilmoilla. Nyt kymmenisen olutsatsia myöhemmin tietää jo paremmin asioista.<br /><br />Ei se humalan määrä tässä oluessa välttämättä mennyt pieleen, mutta vierteen laimentaminen muuttaa jollain tavalla humalan tuntumaa oluessa. Ihan tarkkaan en osaa sanoa vaikuttaako se katkeroarvoihin. Erohan on tietysti se, että keittokoon ollessa optimaalinen, vierrettä ei tarvitse laimentaa ja koko vierremäärä on päässyt ottamaan keittohumalista kaiken tarpeellisen irti. Jos keittokoko ei ole optimaalinen ja joutuu laimentamaan, niin vain osa lopullisesta vierteestä on ottanut humalasta makuaineet itseensä. Jonkinlainen makuero siitä syntyy.<br /><br />Tällä hetkellä käytän kahta 10 litran kattilaa, joten en joudu enää laimennuspuuhiin.Tupla-Vhttps://www.blogger.com/profile/06181199775037207138noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8998693188460821781.post-32198132129354800672016-03-26T10:36:45.226+02:002016-03-26T10:36:45.226+02:00Hyvät ohjeet! En vaan ymmärrä miksi humalan määrä ...Hyvät ohjeet! En vaan ymmärrä miksi humalan määrä tässä keitossa olisi mennyt pieleen ? Jos ohje on 10 litralle, ei kai jälkeen lisätty vesi muuta asiaa jos pysytään tuossa 10 litrassa.<br />Jos olisi ollut 15 litran kattila, olisi kaiken veden (vierteen) vaan saanut kerralla keitettyä tuohon 10 litran määrään, eikö?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8998693188460821781.post-91991413371334689052015-02-04T16:12:18.519+02:002015-02-04T16:12:18.519+02:00Ole hyvä vaan. Mukavaa jos siitä on hyötyä! Kyllä ...Ole hyvä vaan. Mukavaa jos siitä on hyötyä! Kyllä pussimäskäys on ihan helppoa, kannattaa ehdottomasti kokeilla. Siinä pääsee ihan uudella tavalla vaikuttamaan lopputulokseen, kun tekee itse koko homman alusta loppuun. Tässä ohjeessa mäskäysaika oli 90 minuuttia, mutta 60 minuuttia riittää myös vallan hyvin. Ja toivotaan että emäntä leppyy :) IPAa ajattelin itsekin valmistaa seuraavaksi.Tupla-Vhttps://www.blogger.com/profile/06181199775037207138noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8998693188460821781.post-43404504866617849702015-02-04T10:24:23.077+02:002015-02-04T10:24:23.077+02:00Kiitos hyvästä pikaoppaasta. Itsellä kolmas uutesa...Kiitos hyvästä pikaoppaasta. Itsellä kolmas uutesatsi tuloillaan, mutta kovasti kiinnostais tuo pussimäskäys ja juttusi luettuani voisin kuvitella jopa osaavani tehdä sen!? Emäntä ei vaan ole ollut ihan yhtä innostunut keitoksistani tähänkään mennessä, mutta ehkä se vielä leppyy kun nyt ensin valmistuu IPA uute-erät 2. ja 3. :)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/08727359947332097313noreply@blogger.com